Norge
Bildet viser en mann som smiler og holder armene i været. Shoaib Sultan jublet for godt valgresultat for miljøpartiet De grønne i Oslo. Han kan nå bli ordfører for partiet. Da blir han Oslos første muslimske ordfører.

Muslim kan bli Oslos ordfører

Miljøpartiet De grønne krever ordføreren i Oslo om de skal støtte Arbeiderpartiet. Dermed kan Shoaib Sultan bli den første muslimske ordføreren Oslo har hatt.

Shoaib Sultan er født i Pakistan, men har vokst opp i Norge. Nå kan 41-åringen bli Oslos nye ordfører. Han er kandidat for miljøpartiet De grønne. De har fått mye makt nå fordi verken rød eller blå side i Oslo sikret seg flertall.

Sultan er muslim. Han har tidligere jobbet på Antirasistisk Senter og vært generalsekretær i Islamsk Råd Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

– I likhet med Fabian håper jeg å kunne være en samlende ordfører. Jeg vil prøve å gjøre mye av det samme som ham. Vi er begge veldig glad i byen og ønsker å representere den på en god måte, sier han i et intervju med avisa Aftenposten.

Det kan ta lang tid før folk i Oslo får vite hvem som skal styre byen. Nå vil miljøpartiet De grønne bruke opptil en uke bare på å snakke litt med partiene. Etterpå skal de begynne ordentlige forhandlinger for å bli enige om politikk og roller.

Arbeiderpartiet så ut til å få 20 plasser i bystyret i Oslo i kommunevalget. Høyre fikk én plass mindre. Men hverken rød eller blå side klarer å få flertall sammen med de partiene de pleier å samarbeide med. Dermed må de begge fri til miljøpartiet De grønne. De fikk fem plasser i bystyret.

Men miljøpartiet De grønne (mdg) vil selge seg dyrt. De krever ordføreren i Oslo om de skal gi sin støtte til Arbeiderpartiet (Ap). Dette øker Raymond Johansens sjanser for å bli ny byrådsleder for Ap. Flere tolker det som at De grønne vil vende seg mot Ap, og at det bli et skifte i makta i hovedstaden.

Men mdgs Rasmus Hansson sier at det også er mulig å komme til en avtale med de borgerlige. Han sier at de vil samarbeide med dem som tilbyr best miljøpolitikk.

LES MER HER:  – Vi har trampet på noen ømme tær

LES MER HER: Blått nederlag i valget

LES MER HER: Slik gikk valget i storbyene

Mer fra Norge

På forsiden nå