Norge

Åtte av 20 politiskudd ikke rapportert

Politiet har fått lov til å bære våpen siden i fjor sommer. Siden da har det gått av 20 skudd ved et uhell. Under halvparten er meldt inn.

Bare åtte av skuddene er registrert hos Spesialenheten for politisaker. Når et skudd går av ved et uhell, kalles det et vådeskudd. Hver politimester bestemmer selv om slike vådeskudd skal meldes inn. Så skal Spesialenheten se på om det er skjedd noe straffbart eller ikke.

Det er ikke bra nok fra Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti (KrF). Han er nestleder i Stortingets justiskomité.

– Det er noe som ikke virker riktig her. Årsaken til at vådeskudd skal meldes inn, er ikke bare for å få statistikk. Det handler også om alvorlige hendelser som vi alltid vil prøve å unngå. Det sier Ropstad til avisa VG.

Ropstad har hentet inn tall fra Spesialenheten. Han har sammenlignet dem med det totale antall kjente vådeskudd. Det har fått han til å reagere på tallene i avisen.

Anders Anundsen er justisminister fra Fremskrittspartiet (Frp). I august endret han måten vådeskudd skal rapporteres inn på. Nå skal alle vådeskudd rapporteres til politidirektoratet. De skal melde videre til Justisdepartementet.

– Vi vil ha mer kontroll på dette. Vådeskudd må nå rapporteres. Da sendes et signal til politidistriktene om at det er viktig for oss, sier Vidar Brein-Karlsen. Han er statssekretær. Men Ropstad er fortsatt ikke fornøyd.

– Spiller denne endringen noen rolle, hvis ikke Spesialenheten får vite om alle disse tilfellene? Hvorfor skjer det ikke automatisk at politimestrene må varsle Spesialenheten, spør Ropstad.

LES MER HER: Skudd gikk av hos Tønsberg-politiet

LES OGSÅ: Skjøt med politiets våpen

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå