Norge

– Regjeringen bruker for mye oljepenger

De andre partiene på Stortinget mener regjeringen bruker for mye oljepenger. – Dette er penger som kunne blitt brukt på framtida, sier Snorre Valen i partiet Sosialisisk Venstreparti (SV).

Regjeringen presenterte i dag hvordan Norge skal tjene og bruke penger det neste året.

Regjeringen vil bruke mye av det Norge har tjent på salg av olje og gass. Disse inntektene er samlet i det såkalte oljefondet. Fondet er statens sparepenger for framtida. Regjeringen vil bruke rundt 194 milliarder fra dette fondet neste år. Det er ny rekord. Og det er 20 milliarder mer enn i 2015.

Finansminister Siv Jensen fra Fremskrittspartiet presenterte budsjettet onsdag. Hun sier at å bruke mer oljepenger skal gi mindre avgifter og skatt. Det skal igjen gjøre at flere får seg jobb.

Men regjeringen får kritikk. Arbeiderpartiet mener regjeringen bruker for mye av fondet.

– Denne regjeringen har brukt mer penger fra oljefondet på tre år enn vi gjorde på åtte år. Det sier Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet (Ap) til nyhetsbyrået NTB.

Å bruke for mye oljepenger gir mindre penger til framtida, mener Ap. Det samme mener Sosialistisk Venstreparti (SV).

– Dette er penger som kunne vært brukt på framtida, på arbeid, klima og forskning. I stedet går pengene til de som allerede har mer enn nok, sier Snorre Valen i SV.

Også partiet Venstre advarer om å bruke for mye oljepenger. Men Kristelig Folkeparti (Krf) mener det ikke er grunn til å kritisere regjeringen. Venstre og Krf skal nå snakke med regjeringen. De skal bli enige om hvordan pengene skal brukes.

Senterpartiet var veldig misfornøyd med forslaget til regjeringen. Partileder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen kunne gjort mer for å få flere i jobb. Ikke bare kuttet i skatten som folk skal betale.

Statsbudsjettet for Norge skal diskuteres i Stortinget frem mot jul.

LES MER HER: Bruker rekordmye oljepenger

LES MER HER: 13 festivaler kan miste støtten

LES MER HER: – Gleder meg til å legge fram budsjettet

Siste utgave

På forsiden nå