Norge

Slik kan du redde regnskogen

Søndag vil folk med bøsse banke på døra di. Gir du penger, er du med på å redde regnskogen.

– TV-aksjonen har en lang tradisjon i Norge. Og nå kan folk være med og faktisk redde regnskog på størrelse med Norge og Danmark til sammen. Da sikrer de også framtida til 260 millioner mennesker som bor i regnskogen, forteller aksjonsleder Kari Bucher i Regnskogfondet til Klar Tale.

Hun forklarer at på 60 år er halvparten av verdens regnskog rasert og borte. Følgene blir store dersom dette fortsetter. Mennesker som bor i skogen blir fattige. Årsaken er at de ikke lenger har noe å leve av. Regnskogen har også mye å si for klimaet i verden.

TV-aksjonen har sending på kanalen NRK søndag fra klokka 16 fram til midnatt. Men den viktigste jobben skjer rundt der vi bor i Norge, ifølge aksjonslederen. Der skal bøssebærere banke på dørene til folk, slik at de kan gi.

– Vi trenger flere bøssebærere spesielt i de store byene. Det gjelder i Bergen, Trondheim og Oslo, sier hun.

Du kan melde deg som bøssebærer helt fram til klokka 16 søndag.

– Å være bøssebærer er to timers livsviktig hjelp. For Regnskogen og TV-aksjonen. Vi er opptatt av at alle får besøk, sier Bucher.

Du kan sende epost til lokale aksjonsledere i Regnskogfondet via nettsiden www.blimed.no. Eller du kan ringe 02025.

I NRKs sending vil folk se direkte hvordan innsamlingen går. De får også følge P3aksjonen fra Trondheim. I studio i Oslo er det gjester, artister, eksperter og telefonpanel, ifølge NRK. Folk får også se reiser i Regnskogen. Programlederne Haddy N'jie, Jarle Roheim Håkonsen og Jenny Skavlan har vært der.

Regnskogfondet har fått med seg store organisasjoner og selskaper i næringslivet på dugnaden. Mange støtter aksjonen med å gå med bøsse eller med penger. Men det er det folk gir selv, som betyr mest.

Bucher lover også at pengene blir brukt til det de skal. Det er strenge krav til å vise hvordan pengene blir brukt.

– NORAD, NRK og Regnskogfondet bidrar selv til å sikre dette. Pengene må være brukt innen fem år, forklarer hun.

Regnskogfondet vil ikke si hvor mye de håper å få inn på aksjonen. Men tradisjonelt har TV-aksjonen vært bra for organisasjonene som har deltatt. I 2014 var det Kirkens Nødhjelp som fikk pengene fra TV-aksjonen. Da ble det samlet inn 250 millioner kroner.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå