Norge
Bildet viser to norske jagerfly i lufta over Litauen. USA vil at Norge skal bidra mer i kampen mot Den islamske staten (IS). Det kan blant annet være ved å sende norske jagerfly.

Norge bedt om å sende jagerfly og soldater

USA ber Norge bidra med jagerfly, soldater, logistikk, minerydding eller medisinsk hjelp. Slik kan vi hjelpe til i kampen mot Den islamske staten (IS).

USA har bedt Norge om hjelp mot terrorgruppa Den islamske staten (IS). De ber norske myndigheter vurdere om de kan bidra med jagerfly, soldater, logistikk, minerydding eller medisinsk hjelp. Det bekrefter forsvarsministeren.

– Henvendelsen vi har fått, er en forespørsel om mer av det vi alt gjør i dag i Irak. Nemlig opplæring og trening av irakiske sikkerhetsstyrker. Det sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til nyhetsbyrået NTB.

– Det er også spørsmål om å bidra med jagerfly, støtte til logistikk og spesialsoldater. Det er ting jeg vil anta også andre land har blitt bedt om, sier hun.

USA har sagt at det trengs mer hjelp til å rydde miner, ifølge Søreide. Det trengs også mer medisinsk hjelp.

Søreide får spørsmål om mer militær hjelp også gjelder Syria. Hun svarer slik:

– Vår oppfatning er at dette gjelder bredt. Men når det gjelder det bidraget vi alt har i Irak, er det mer konkret på å fortsette det, sier hun.

Brevet Norge har fått, er også sendt til mange andre land som allerede bidrar. Det kommer etter at verdens-organisasjonen FN i november bestemte seg for å gjøre mer i kampen mot IS.

Mer fra Norge

På forsiden nå