Norge

Tøff jobb for Helgesen

Vidar Helgesen overtar som klimaminister etter Tine Sundtoft. Han får en tøff jobb, tror Bellona-leder Frederic Hauge.

– Vidar Helgesen må gjennom en større omstilling enn oljebransjen. Han skal nå gå fra å selge norsk gass i EU til å oppfylle Norges klimamål, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Hauge er svært fornøyd med den jobben Tine Sundtoft gjorde under klimaforhandlingene i Paris.

– Sundtoft bidro til en ambisiøs klimaavtale i Paris. Vidar Helgesen har dermed store sko å fylle; nærmere bestemt et par blomstrete boots. Vidar Helgesen har svært god kunnskap om Den europeiske union (EU). Den kunnskapen må han bruke for å skaffe Norge et europeisk marked for norsk, grønn eksportindustri, sier Hauge.

Tine Sundtoft ønsket selv å slutte som minister. Det sa Erna Solberg på onsdag.

– Sundtoft har vært med på å utvikle en god klimaavtale i Paris. Hun har bidratt på vegne av Norge. Resultatene fikk vi i Paris. Hun har selv sagt at hun ønsket å slutte etter Paris. Hun kommer til å stå som en av dem som har flyttet Norge og verden i klimapolitikken, sa Solberg.

Solberg beskriver Vidar Helgesen som en kunnskapsrik mann med et stort engasjement for grønn vekst.

– Han har ansvaret for å følge opp jobben Sundtoft har gjort, sa Solberg.

Anne Therese Gullberg er forsker i senter for klimaforskning, Cicero. Hun mener Helgesen er et godt valg som ny klimaminister. Han har erfaring som europaminister. Det vil bli nyttig, sier hun. 
– Klima-samarbeidet mellom Norge og EU blir viktig. Helgesen har svært god bakgrunn for å gå inn i dette arbeidet, mener Gullberg.

Mer fra Norge

På forsiden nå