Norge
Bilder viser frivillige og redningsmannskap som gravde i de store mengdene med snø. Ti hus ble tatt av skredet i Longyearbyen lørdag. Inne på et kjøkken gravde de fram Anne Kristin Jakobsen. Hun ble tatt med sykehuset. En mann døde i snøskredet.

– Begravd under halvannen meter snø

Anne Kristin Jakobsen lå i morgenkåpen begravd under snø på kjøkkenet sitt. Hun var heldig som ble reddet. En mann er død og et barn kritisk skadd.

Snøen trengte inn i kjøkkenet. Huset hennes ble flyttet flere meter da raset fra Sukkertoppen kom. Anne Kristin Jakobsens mann og sønnen på 12 år kom seg ut.

– Hun lå nesten helt fastklemt. Det er kaos, alt er knust. Hun slo og slo i mikrobølgeovnen for å å bli hørt. Det forteller søskenbarnet Bent Jakobsen til avisa Svalbardposten.

Reningsmannskapene gikk fra hus til hus. Så hørte de bankingen fra inne i snøen. De fikk raskt gravd henne fram. Hun lå under halvannen meter snø.

– Hun hadde utrolig flaks. Du kjenner deg ikke igjen, det er et katastrofeområde. Husene er flyttet hulter til bulter. Andre er knust. Byen er full av snø, sier Frank Jakobsen. Han var en av de første som kom fram etter at raset gikk.

En mann er død i skredet, ifølge Sysselmannen. Tilsammen ti hus ble tatt av snømassene. Et barn er kritisk skadd og to barn er alvorlig skadd. Fem voksne er lettere skadd, skriver nyhetsbyrået NTB. Tre barn og en voksen ble fraktet til Tromsø lørdag kveld. De ble fløyet med ambulansefly, ifølge kanalen NRK.

Lørdag kveld ble også øvre del av Longyearbyen evakuert. Folk fikk ikke lenger være i Nybyen. Årsaken er faren for nye skred.

Folk får heller ikke være ved det gamle sykehuset og eller i husrekka i fjellsiden der raset kom. Det opplyser Sysselmannen på sine nettsider. Dessuten stenges veien mellom skolen og Nybyen på grunn av rasfare. Sysselmannen vurderer om flere hus skal evakueres.

Folk som har måttet reise fra husene sine, samles på Kulturhuset.

Statsminister Erna Solberg sier hun tenker på dem som er berørt av raset.

Om lag 100 personer deltar i redningsarbeidet. Rundt 25 personer fra Røde Kors i Troms er på vei til stedet. De skal bidra med hunder i søket.

Letearbeidet kommer til å ta lang tid.

LES MER HER: Døde i skred på Svalbard

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå