Norge
Bildet viser tingrettsdommer Yngvild Thue i oslo tingrett. Hun tar på seg et par briller.

Dette er Lime-saken

Tvangsarbeid. Menneskehandel. Svindel. Rettssaken skal etter planen vare et halvt år, og 13 personer er tiltalt. Her kan du lese hva saken handler om.

Høsten 2013 gikk politiet til aksjon mot 20 butikker flere steder på Østlandet. Også i Oslo. Butikkene det handlet om hørte til den nye kjeden Lime og solgte matvarer. Derfor kalles saken for Lime-saken.

13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel.

De er også tiltalt for vold, økonomisk svindel og trusler. Folk som jobbet i butikkene skal ha blitt misbrukt.

Seks ansatte skal ha jobbet 3016 overtidstimer i året. Men det er ikke lov å jobbe mer enn 400 timer med overtid i året.

Ti pakistanere skal ha blitt hentet til Norge for å jobbe hardt.

Tiltalen handler om totalt 34 brudd på flere ulike norske lover. Onsdag startet den store rettssaken i Oslo tingrett. Den skal etter planen vare i seks måneder.

Ofre i saken ville ikke onsdag forklare seg i retten, om de tiltalte var til stede. De var redde, skriver nyhetsbyrået NTB.

Mange av de tiltalte er slektninger av Sajjad og Sajid Hussain. Påtale-myndighetene mener brødrene har laget et kriminelt nettverk rundt butikkjeden Lime.

– Det er bare én hovedmann i denne saken. Alle andre tiltalte stiller i en annen klasse enn Sajjad Hussain. Menneskehandelen fra Pakistan er den groveste delen av saken. Det seier statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Ti personer betalte mye penger til brødrene Hussain for å komme til Norge, ifølge tiltalen.

En person skal ha jobbet 14 timer i døgnet, sju dager i uken. I stedet for lønn, måtte personen skylde penger. Gjelda ble 21.000 kroner mer for hver måned, ifølge tiltalen.

Så skal velferdsetaten Nav ha blitt lurt for 6,5 millioner kroner.

Advokatene til de tiltalte har kritisert etterforskningen. De har bedt om at saken blir utsatt. De sier det kan ha skjedd ulovelig overvåkning.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld for de alvorligste delene av tiltalen.

LES MER HER: Utnytting, vold og trusler

LES MER HER: – Ansatte fikk ikke lønn eller fri

LES MER HER: Flere fengslet i Lime-saken

LES MER HER: Ny aksjon mot Lime-kjeden

LES MER HER: 18 pågrepet i aksjon

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå