Norge

Skal sjekke politiets arbeid

En forfatter blir anklaget for lureri. Politiet kan ha lekket lydopptak. En alvorlig sak fra 1980-tallet er på nytt aktuell.

En forfatter og privatetterforsker blir beskyldt for lureri. Geir Selvik Malthe-Sørenssen skrev om spiondømte Arne Treholt. Et hemmelig lydopptak forteller om lureriet. Avisa VG avslørte dette i helgen.

Politiet skal granske om bevis er gitt bort med vilje, ifølge Nettavisen. Også kanalen NRK sjekker saker som Malthe-Sørenssen har jobbet med.

Her er bakgrunnen:

Arne Treholt ble i 1985 dømt for å ha spionert for Sovjetunionen og Irak. Treholt ble dømt til 20 år i fengsel. Han ble dømt for å ha sviktet sitt eget land. Politikeren jobbet i Utenriksdepartementet da han ble arrestert.

Treholt ble benådet i 1992 på grunn av helsa. Da hadde han sittet over åtte år i fengsel.

Treholt og advokaten har forsøkt å få saken opp på nytt. Men de har ikke fått det til.

I 2010 kom boka «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken». Geir Selvik Malthe-Sørenssen skrev boka. Han er tidligere journalist. Men nå blir han beskyldt for lureri.

Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent. Han lurte Arne Treholt og advokaten Harald Stabell til å tro at agenten hadde opplysninger i Treholt-saken, ifølge VG.

Malthe-Sørenssen sier dette ikke stemmer.

VG har publisert lydopptaken. Der hører en Malthe-Sørenssens med en svensk 51-åring. Han snakker også med Treholts advokat Stabell.

Malthe-Sørensen lovet å skaffe Stabell og Treholt informasjon fra en hemmelig kilde. Kilden skal ha tilgang til viktige bevis, skriver VG.

Forfatteren forteller den svenske bilselgeren om hva han skal si og gjøre når han snakker med advokat Stabell.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale. Mye tyder på at det kan være manipulert. Det skriver Malthe-Sørensen i en epost til VG.

Den svenske 51-åringen skal ha innrømmet saken.

– Jeg skulle være en agent som kunne få tak i materiale fra Treholt-saken, skal han ha sagt.

Spesialenheten for politisaker skal se på hvordan lydfilene ble offentliggjort. Det melder Nettavisen.

De skal se om noen i politiet har lekket lydfiler.

– Vi etterforsker saken som mulig brudd på taushetsplikten. Det sier etterforsknings-leder Liv Øyen hos Spesialenheten.

Lydopptakene som VG fikk, skal komme fra politiets etterforskning i en annen sak.

Siste utgave

På forsiden nå