Norge
Bildet viser Gerd Kristiansen. Hun er leder for Landsorganisasjonen.

Tusenvis kan måtte streike

Organisasjonen LO må endre på kravene sine. Det mener organisasjonen som snakker for arbeidsgiverne.

Det skal snart forhandles om lønn og goder i norsk arbeidsliv. Det starter 8. mars. Nå fryktes det at flere tusen vil streike, skriver avisa VG.

Landsorganisasjonen (LO) krever for mye, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Det kan bety at folk må streike for å få igjennom kravene.

LO kan streike til de blir blå i ansiktet i vår. Det sa Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, ifølge VG. Norsk Industri er NHOs største landsforening.

De to store organisasjonene i Norge forbereder seg. LO snakker for folk som jobber. NHO snakker for bedriftene og næringslivet som betaler lønn til folk.

Hva LO skal kreve av lønn og pensjon, er nå vedtatt. Men det ble ikke slik som LO-sjefen Gerd Kristiansen ville.

Det er en strid i LO om hvordan pensjon skal tjenes inn. Kristiansen og sekretariatet hadde blitt enige med Fellesforbundet. Det er LOs største forbund i privat sektor.

De har skapt uenighet med sine krav. Spesielt forbundet Handel og Kontor har vært uenig. De mener at kvinner ville få dårligere avtale om pensjon, enn menn.

Sekretariatet hadde laget et forslag. De hadde med seg Fellesforbundet. Men forslaget fikk ikke nok stemmer.

Det kom inn et annet forslag fra Handel og Kontor. Det skulle gjøre det bedre for kvinner. Dette forslaget fikk flest stemmer. Det skal sørge for en mer felles løsning for pensjon. Fagforeningene skal kunne forhandle på vegner av mange.

LO krever også at pensjon skal inn i en avtale emmlom jobben og den som jobber. Den skal kunne påvirkes i senere forhandlinger. Dette er noe som vil gjøre forhandlingene med NHO utfordrende.

Også brede, felles løsninger om pensjon skaper problemer. NHO er uenig.

– Du kan ikke diktere folk inn i brede felles ordninger, sier Lier-Hansen til avisa.

Mer fra Norge

På forsiden nå