Norge
Bildet viser Rolf Løvland og Fionnuala Sherry.

Secret Garden uønsket i Kina

Secret Garden får ikke spille konserter i Kina. Årsaken er Nobels fredspris fra 2010.

– Vi er en liten brikke i et større politisk spill mellom Kina og Norge, mener Rolf Løvland i Secret Garden.

Det var i 2010 at nobelkomiteen ga Nobels Fredspris til kinesiske Liu Xiaobo. Han kjemper for demokrati og menneskerettigheter i Kina. Det likte de kinesiske myndighetene dårlig.

Sammen med kollega Fionnuala Sherry har Rolf Løvland skrevet band-biografien «You Raise Me Up – The Story of Secret Garden». I boka forteller de at de ikke lenger får lov til å spille i Kina. Årsaken er fredsprisen til Xiaobo.

– Vi har fått nei til kinesisk visum helt siden 2011. Vi skjønner at vi er en liten brikke i et større politisk spill mellom Kina og Norge, sier Løvland.

– Vi har ingen politisk agenda. Det eneste vi vil er å spille musikken vår. Det er synd at vi ikke får møtt våre kinesiske fans.

Secret Garden startet i 1994. I 1996 vant de Eurovision Song Contest. Deres mest kjente låt er «You raise me up». Den har blant annet blitt udødeliggjort av Josh Groban.

– Vi har besøkt Kina hvert år siden 1996. I 2010 var vi der hele fire ganger og ble møtt med en varm mottakelse, forteller Løvland.

Møter med den kinesiske ambassaden og Kina har ikke hjulpet på den kjølige holdningen til kineserne.

– Det er flere store kinesiske bookingbyråer som vil ha oss dit, men hva kan vi gjøre? Jeg gleder meg til den dagen vinden snur, og vi får grønt lys igjen, sier Løvland.

Mer fra Norge

På forsiden nå