Norge
Bildet viser Sigve Brekke. Han har lyst, grått hår og måne. Han har et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Telenor-sjefer slutter i jobben

To sjefer i Telenor slutter. Direktør for finans, Richard Olav Aas, sier årsaken er at han ikke har tillit til konsernsjef Sigve Brekke.

To direktører i selskapet Telenor slutter i jobben. De to er Richard Aa og Pål Wien Espen. Aa er direktør for finans. Espen er juridisk direktør.

De har blitt enige med Telenor om å slutte. Det skjer samme dag som rapporten om Vimpelcom-saken legges frem.

Selskapet Vimpelcom har drevet med korrupsjon. De betalte penger ulovlig til datteren til presidenten i Usbekistan. Det skjedde fra 2006 til 2011. Selskapet har innrømmet alt.

Telenor eier deler av selskapet. Advokat-firmaet Deloitte har sjekket hva Telenor har gjort med saken etterpå. Hva visste de? Og hva gjorde de? Rapporten legges fram fredag.

Deloitte mener at Telenor ikke har vært med på korrupsjon. Men selskapet får likevel kritikk.

I 2011 fikk selskapet flere meldinger fra en ansatt. Varsleren sa at Vimpelcom kanskje drev med korrupsjon. Men konsernsjefen i Telenor fikk ikke vite om meldingene før i 2014. Det gjorde heller ikke styret, skriver avisa Dagens Næringsliv.

– Vi fikk en viktig bekymrings-melding. Den klarte vi ikke å håndtere på riktig måte. Det må vi erkjenne, sier Sigve Brekke. Han er konsernsjef i Telenor.

Gunn Wærsted er leder av styret i Telenor. Hun synes saken er alvorlig. Selskapet må bli bedre til å takle slike saker, mener Wærstad.
Det er ikke Vimpelcom-saken som gjør at Aas slutter, ifølge avisa Dagbladet. Årsaken er at han ikke har tillit til Brekke.

– Det er ikke noe i Vimpelcom-rapporten som gjør at han slutter. Han slutter ikke på grunn av denne saken, Hans Geelmuyden til avisa. Geelmuyden er pr-rådgiver for Aas. Han sier rapporten viser at Aas ikke har gjort noe galt.

Både Aas og Espen er intervjuet i rapporten. De skylder på hverandre, skriver Dagbladet. Ifølge Aas ba Espen varsleren om å snakke med styret i Vimpelcom. Aas skal ha sagt til Espen at de burde snakke med konsernsjefen. Espen skal ha sagt nei.

Espen har sagt at han ikke husker noen slik samtale.

Mer fra Norge

På forsiden nå