Norge
Bilde 1 av 2

Har har lett etter olje i Norge i 50 år

For nøyaktig 50 år siden ble det boret etter olje i Norge for første gang.

19. juli i 1966 startet en ny tid i Norge. For første gang ble det boret etter olje. Dette skjedde på det norske feltet i Nordsjøen. Det amerikanske olje-selskapet Esso var de første som fikk bore. De laget en plattform som het «Ocean Traveler» (sjøreisende). Den kunne bore på ned 94 meters dyp. Den ble bygget i New Orleans i USA og så slept over Atlanterhavet til Stavanger i Norge. Reisen tok 52 dager, skriver nyhetsbyrået NTB.

Første gang boret Esso etter olje fram til oktober 1966. Men de fant ingen olje. På andre forsøk fant de spor av hydrokarboner. Det var et tegn på at det fantes olje og gass. Det tok tre år før oljen ble funnet. Høsten 1969 var det olje-selskapet Phillips som var heldige. De fant det som kalles Ekofisk-feltet.

Norsk olje og gass er en interesse-organisasjon. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var minister tidligere. Nå er han administrerende direktør i organisasjonen. Han feirer 19. juli med glede. Schjøtt-Pedersen mener dagen markerer starten på det moderne Norge.

– Dette har vært 50 år som har forandret Norge. Oljen gjorde oss til et av verdens rikeste land, sier han til NTB.

Norge har forandret oljenæringen, mener Schjøtt-Pedersen. På det norske feltet ble det stilt strenge krav til helse, miljø og sikkerhet.

– Oljen har betydd mye for norsk økonomi. Vi har også vært flinke med å ta vare på verdiene. Vi har brukt dem på en måte som hele samfunnet får nytte av, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå