Norge

Slik er livet mens de venter

Har du noen gang lurt på hvordan livet på et asylmottak er? Nå kan du lære litt om det i et nytt program.

I fjor kom det 31.145 asylsøkere til Norge. De ble plassert i asylmottak mens de venter på svar på søknaden sin. Ventetiden kan bli lang for mange.

Mange i Norge har aldri vært inne på et asylmottak. Hvordan er det egentlig å bo der? Å vente på svar om du får bli i Norge eller ikke? Nå har kanalen NRK Hordaland laget et nytt program om dette. Det heter «Mottaket». I sju episoder får vi vite litt om hvordan det er. Vi blir kjent med flere av asylsøkerne som kom til Norge i fjor. Noen av dem bor på asylmottak på Landås i Bergen. På Landås er det 650 plasser. Vi får være med på glede og sorg. To av dem som bor der, er George B. Nacoul og Khalil Maleka fra Syria.

George er 23 år gammel og er fra byen Homs. Khalil er 42 år gammel og er byen Latakia. Mennene er bestevenner. De ble kjent med hverandre da de bodde på Ågotnes asylmottak. I desember ble de flyttet til Landås.

Da serien ble spilt inn, hadde ikke mennene fått svar på søknadene sine. Det er bare når de har fått opphold i Norge at Staten gir dem tilbud om norskopplæring. Mennene synes det er dumt at de må vente. De vil lære seg norsk så fort som mulig.

– Vi har lyst til å lære norsk. Da blir vi en del av samfunnet. Vi bor i Norge og da må vi lære språket i dette landet. Slik kan vi bli kjent med folk her, sier George til NRK Hordaland.

Mennene er likevel heldige. Mottaket de bor på blir drevet av Norsk Folkehjelp. Organisasjonen gir dem ekstra norskkurs.

HER kan du se hele serien.

Siste utgave

På forsiden nå