Norge

– Turistene bør betale for seg

Lofoten får stadig flere turister. Det gir også flere feilparkeringer og tømming av søppel.

Hans Fredrik Sørdal er ordfører i kommunen Flakstad. Den ligger på halvøya Lofoten i Nordland. Lofoten blir stadig mer populært å besøke. Det synes ordføreren er positivt. Men det fører også til mye ekstra arbeid for kommunen. Turistene feilparkerer bilene sine. Og de er så mange at søppeltømmingene må gjøres mye oftere enn vanlig. Bare for noen dager siden var det satt opp 70 telt ulovlig på stedet som heter Kvalvika.

Derfor synes Sørdal at turistene må betale litt ekstra når de kommer på besøk. Det melder avisen Nordlys ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Det kan være vanskelig å forstå før du har sett det med egne øyne, sier han.

Aller helst ville Sørdal tatt betalt direkte fra hver turist. Men han tror en avgift på parkering vil være en enklere løsning. Målet er å få på plass en slik avgift før neste sommer.

Denne uken har kommunen fått også en annen utfordring. Like i nærheten skjer det en stor filminnspilling. Den foregår i Trollfjorden i Hadsel kommune. Filmen heter «Downsizing» og skal få premiere i 2017. Matt Damon er en av skuespillerne som er med. Filmgruppen har delvis stengt av Trollfjorden mens de filmer.

Ordfører Sørdal er nesten litt bekymret for at filmen vil gi enda flere turister i framtiden. Han mener det er vanskelig nok å ta vare på de som allerede kommer.

– Det kan diskuteres om vi trenger flere turister, sier han til kanalen NRK.

Siste utgave

På forsiden nå