Norge
Bildet viser Andrea Voldum. Hun skal ha blitt voldtatt av tre menn. Saken kalles Hemsedal-saken.

Flere tusen støtter Andrea

Mandag demonstrerte tusenvis av mennesker mot dommen i Hemsedal-saken. De er bekymret for sikkerheten til voldtektsofre.

Dommen i den såkalte Hemsedal-saken har ført til mye sinne. Tre menn ble frikjent for gjengvoldtekt av Andrea Voldum. Voldtekten skal ha skjedd i 2014. Voldum var da 17 år gammel. Hun var veldig dopet da hun hadde sex med de tre mennene. Dosen dop i blodet var nesten dødelig.

Frikjennelsen ble bestemt av et mindretall dommere i Borgarting lagmannsrett. Men dommerne bestemte også at kvinnen skulle få 300.000 kroner i erstatning fra mennene.

Etter at dommen ble kjent har det vært mye diskusjon. Mange mener dommen er feil. De mener at den viser at voldtektssaker ikke blir tatt på alvor. De tror dommen vil få negative følger. Fra før av er det få ofre for voldtekt som tør eller orker å anmelde. Nå kan det bli enda færre. Kanskje bør domstoler behandle voldtektssaker på en annen måte? Uten at vanlige folk får ta rollen som dommere? Det er det mange som synes. Derfor ble det holdt demonstrasjoner i ti byer i hele landet mandag. Demonstrasjonen fikk navnet «Rettsikkerhet for kvinner». Der møtte det flere tusen mennesker. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Også flere politikere var med. I Oslo holdt blant annet Heidi Nordby Lunde tale.

- Vi må ikke la voldtektsofferet ta ansvaret. Jeg forstår ikke at det skal være så jævlig vanskelig å forstå: man drar ikke på nachspiel for å bli voldtatt, sa hun ifølge avisen Dagbladet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå