Norge

– Vi fant DNA fra mannen som er tiltalt

Drapet på 12 år gamle Kristin endte i retten på nytt. En ekspert sier de fant arvemateriale fra mannen som er tiltalt. Det var under jentas negler.

Kristin Juel Johannesen ble drept 5. august 1999. En 39 år gammel mann er tiltalt på nytt for å ha drept henne. Det kom etter nye analyser av neglene til den drepte 12-åringen.

– Vi tar alltid forbehold. Men det er veldig, veldig, veldig stor sannsynlighet for det er tiltaltes DNA. Det sa Bente Mevåg i Borgarting lagmannsrett fredag. Hun er fagdirektør ved Folkehelseinstituttet og ekspert på rettsgenetikk og arvemateriale DNA. Det skriver nyhetsbyrået NTB

Etter drapet ble det gjort undersøkelser av neglene. De strøk en vattpinne mot neglene til den drepte 12-åringen. Vattpinnene ble undersøkt. Men da klarte de ikke å finne noe arvestoff. Siden da er det utviklet nye metoder. I 2015 ble neglene analysert på nytt for seg. Da fant ekspertene arvestoff fra en mann. Det stemte med DNAet til en mann fra Larvik. Han hadde tidligere blitt dømt, så frikjent for å ha drept Kristin.

Det er denne mannen som igjen er tiltalt for drapet.

Arvestoffet DNA er unikt for hver person. Kun en enegget tvillingbror kan ha samme DNA-profil. I sjeldne tilfeller kan også en vanlig bror har det. I Kristin-saken er det ingen tvil om at tiltaltes DNA ble funnet på neglene.

Mannen har nektet for å ha truffet Kristin. Arvematerialet kan ha smittet over fra noe annet, mente mannens advokat Brynjar Meling. Det mente Mevåg var umulig.

– Vi jobber slik at vi ikke skal få oversmitte. Vi undersøker aldri mer enn én sak av gangen. Og vi har ikke mer enn ett materiale oppe av gangen, sa hun. Det skriver avisa Aftenposten.

39-åringen nekter for å ha drept 12-åringen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå