Norge
Du og jeg synder mest
Vi kastet 42 kilo med mat hver i fjor. Den kunne vært spist.

Mye av maten vi kjøper kastes. Hver åttende handlepose havner i søpla. Det er du og jeg som synder mest, skriver nyhetsbyrået NTB.
Rester fra gryter og tallerkener havner i søpla. Vi kaster også frukt og grønnsaker.
Vi er blitt litt flinkere siden 2010. Da kastet vi omtrent 10 prosent mer.
Hver familie kaster mat for 5.800 kroner i året. Tallene kommer fra matbransjens prosjekt ForMat.
Det er ikke bare vanlige folk som kaster mat. Også butikker og restauranter gjør det.
– Vi skal hjelpe folk til å kaste mindre mat. Det må være riktige størrelser på maten i butikker. Folk må vite hvor lenge den holder, sier Anne Marie Schrøder til NTB. Hun jobber i ForMat.
Folk skjerper seg. Færre kaster maten bare fordi den er blitt litt gammel, ifølge prosjektet.
Matkasting er et problem for klimaet. Å lage maten gir utslipp.
Kristelig Folkeparti vil foreslå nye regler. Butikker skal ikke få lov å kaste mat som kunne vært spist. De skal heller gi den bort.