Norge
Bildet viser utenriksminister Børge Brende.

– Også FARC fortjener ros

Det blir trolig fred i Colombia. Men det hadde ikke vært mulig uten hjelp fra FARC, mener utenriksminister Børge Brende.

– Etter 52 år har FARC blitt med på våpenhvile. De ønsker også varig fred. Det fortjener de ros for, sier utenriksminister Børge Brende til nyhetsbyåret NTB.

Årets Nobels fredspris går til Colombias president Juan Manuel Santos. Han får prisen for å ha jobbet fram en fredsavtale med gerilja-gruppa FARC. Regjeringen i Colombia og FARC har forhandlet om fred i flere år. Norge og Cuba har hjulpet til i samtalen. Utenriksminister Brende har vært med på flere av samtalene.

Fredag skrev han gratulasjon til presidenten på nettsamfunnet Twitter.

– Det krever mot å kjempe for fred. Og sikre et endelig resultat som kan gjøre slutt på konflikten, skrev Brende. Han håper prisen vil styrke samarbeidet og at det ender med fred.

Noen eksperter reagerer på at presidenten får prisen alene. Andre mener det er greit at den ikke deles med FARC. Gruppa har gjort mange lovbrudd i løpet av årene. De har blant bortført, torturert og drept mange.

– Jeg er overrasket over at FARC-geriljaen er utelatt. For å inngå en avtale, må det være minst to parter, sier Sverre Lodgaard til kanalen NRK. Han er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Det har vært vanlig å dele fredsprisene mellom partene i konflikter. Men Knut Andreas Lid i Caritas Norge tror det er smart at presidenten får prisen alene.

– Det vil skape mindre bråk i Colombia. Det er ikke sikkert at en fredspris til FARC ville blitt tatt godt imot, sier Lid til NRK.

Mer fra Norge

På forsiden nå