Norge
Bildet viser biler på en motorvei i snøvær.

Ingen døde i juletrafikken siden 2013

Halvparten av de som bor i Norge kjører på veien i jula. Likevel har ingen dødd i juletrafikken de siste årene.

Mye stress og biler som har masse bagasje om bord. Det øker faren for ulykker.

– Jeg ønsker meg en jul uten omkomne i trafikken. Det sier Terje Moe Gustavsen til nyhetsbyrået NTB. Han er veidirektør i Statens vegvesen.

Ingen har dødd i juletrafikken på to år. Men Moe Gustavsen er likevel urolig.

– Folk er flinke. Men mye trafikk og krevende vær øker faren for ulykker, sier han.

Det er en god nyhet at det ikke har vært dødsulykker i jula på flere år. De siste fem årene har det likevel vært opp mot 100 alvorlige ulykker mellom lille julaften og 2. nyttårsdag.

– Dette er mer enn bare tall. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.

Det er den mørkeste tida på året. Det kan være vanskelig å kjøre. Men folk vil hjem til jul. Det er flere folk på veien enn til vanlig. Bilen er ofte tyngre, fullstappet med gaver, utstyr og folk. Bilen kan derfor være annerledes å kjøre. Så blir man kanskje stresset. Mange kjører også på veier de ikke pleier å kjøre.

– Alt dette betyr økt fare. Vi har alle et ansvar for å minske risikoen for at noe skal skje, sier Moe Gustavsen.

Det er høy fart og forbikjøringer som oftest skaper farlige situasjoner.

Statens vegvesen informerer om vei- og trafikkforhold. Det gjør de hele døgnet i jule- og nyttårshelgen. Og de har en oppfordring til dem som skal ut å kjøre:

– Sjekk vær- og føremeldinger og planlegg turen! Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Og hold køen. Husk å bruke bilbelte. Pakk riktig og sørg for at bilen er i god teknisk stand før avreise. Hvis du skal langt og blir trøtt: Stopp og sov.

LES OGSÅ: Slik reiser du hjem til jul

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå