Norge

Bli kjent med de nye sjefene

Noen er glade, andre er misfornøyde. Her er statsministerens nye statsråder.

Tre statsråder er byttet ut i regjeringen.

Anders Anundsen slutter som justisminister. Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet (Frp) får jobben.

Elisabeth Vik Aspaker slutter som minister for Den europeiske union (EU). Frank Bakke-Jensen fra Høyre får denne jobben.

Tord Lien slutter som olje- og energiminister. Terje Søviknes får jobben. Han er fra Frp.

Venstre er ett av partiene som er skeptiske.

– Vi får to statsråder som ikke vil jobbe for et bedre klima, sa Trine Skei Grande tirsdag. Hun er leder i Venstre.

Men hvem er de tre nye statsrådene?

Per-Willy Amundsen, justisminister. Amundsen er født i Harstad i Troms. Han jobbet som statssekretær for Jan Tore Sanner. Han er kommunalminister.

Amundsen har vært kritisk til flere ting. Han har vært imot tiltak for å redde klimaet. Han var kritisk til organisasjoner som vil ha mindre forurensing.

Så har Amundsen snakket mye om innvandring. Norge burde passe bedre på hvem som får komme inn i landet. Det har han tidligere sagt til NRK. Han var også kritisk til asylmottak i Harstad.

Amundsen ville ikke snakke om fortida tirsdag. Han avbrøt til slutt et intervju med avisa VG. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg håper å bli bedømt for jobben jeg gjør i regjeringen, sa han.

Terje Søviknes, ny olje- og energiminister. Søviknes har vært ordfører i Os i Hordaland. Han var tidligere 2. nestleder i Frp.

Han måtte slutte i politikken på øverste nivå i 2001. Han hadde sex med en 16 år gammel jente. Det skjedde etter et møte for partiets ungdommer.

Nå er han tilbake. Men det føles ikke som en seier, sier han.

– Jeg bestemte meg tidlig. Jeg ville vise at det bor noe annet i meg enn det mediene skrev, sier han til avisa Dagbladet.

Frank Bakke-Jensen, ny EU-minister. Bakke-Jensen er 51 år gammel og kommer fra Finnmark. Han har vært på Stortinget for Høyre siden 2009.

Han var ordfører i Båtsfjord fra 2007 til 2009.

Bakke-Jensen er den minst kjente av de tre nye. Han ble invitert hjem til statsministeren. Da trodde han at hun ville diskutere pelsdyr. De to var ikke helt enige om saken. Men det ville hun ikke. Hun ville tilby ham ny jobb, skriver NTB.

– Jeg gleder meg veldig, sier han. At Storbritannia skal ut av EU, blir en av de store sakene framover, mener han.

LES MER HER: Slutter også i regjeringen

LES MER HER: Disse to skal ut av regjeringen

Mer fra Norge

På forsiden nå