Norge

Utøya-naboer føler seg ikke hørt

Naboene til Utøya syns de blir fremstilt som egoistiske. De vil ikke ha minnesmerke etter terror der de bor.

Et kunstverk skal minne om ofrene etter terroren 22. juli 2011. Men naboene har protestert. De vil ikke ha det der de bor.
Så kom et nytt forslag. Kunstverket kunne ligge ved kaia til båten som går til Utøya. Støttegruppa og AUF foreslo dette. AUF er partiet som hadde sommerleir på Utøya da terroren rammet.
Jan Tore Sanner besøkte stedet for å vurdere det. Han er kommunal-minister i Norge. Leder for AUF Mani Hussaini var med. Og leder for støttegruppa Lisbeth Røyneland. Journalister var også invitert.
Men naboene visste ingenting om møtet. Det syns de var dårlig gjort. De vil gjerne være med å bestemme hvor minnestedet kan ligge. De har allerede saksøkt staten for det første forslaget.
– Vi opplever ikke at vi blir hørt. Vi får ikke være med å bestemme hvor minnesmerket kan ligge, sier de i en pressemelding.
Naboene syns også de blir fremstilt som egoistiske og vanskelige.
– Det eneste vi ber om er at vi frivillig kan dra til et minnested. Slik kan vi ta vare på vår psykiske helse, sier naboene.
De syns det blir vanskelig hvis minnestedet er rett ved der de bor.

Kunstverket som skal minne om terroren heter «Memory Wound». Det ser ut som en øy som er delt i to. Kunstneren Jonas Dahlberg fra Sverige skal lage det. 

Mer fra Norge

På forsiden nå