Norge

Kan bli straffet for å ikke melde fra

Regjeringen vil straffe dem som ikke sier ifra om tvangsekteskap.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug legger fram en ny plan. Den skal gjøre det straffbart å ikke melde fra om unge jenter som blir tvunget til å gifte seg.

Planen til regjeringen blir presentert neste uke. Planen er mot slike tvangsekteskap. Den er også om tvungen omskjæring av kvinner og sterk sosial kontroll, skriver avisa Dagbladet.

– Voksne som vet at barn blir misbrukt har plikt til å si ifra. Dette betyr at voksne som vet om dette skal varsle. Ellers kan de bli straffet, sier Listhaug til avisa-

Regjeringen vil også straffe personer som ikke melder fra om unge som blir utsatt for tvangsekteskap. Hun sier mange av ekteskapene ofte er godkjent i de religiøse miljøene. Dermed er de ikke del av lovene som finnes i dag.

– De er med andre ord ikke gift i følge norsk lov. Men er likevel gift etter deres kultur fordi ekteskapet er religiøst godkjent. Nå skal vi stramme inn reglene. Det blir kriminelt å tvangsgifte jenter i religiøst godkjente ekteskap. De som gjør dette mot jentene, skal straffes, sier hun.

Sylvi Listhaug begynner i permisjon etter jobb fredag. Hun får barn om noen uker. Den nye planen blir lagt fram på kvinnedagen 8. mars. Den presenteres av finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.

Mer fra Norge

På forsiden nå