Norge
PENGER: Ikke falske eller utenlandske. Dette er de nye norske hundrelappene og tohundrelappene.Bildet viser en hånd som holder tre hundrelapper og tre tohundrelapper. Vi ser bildet av en torsk på tohundrelappen som ligger øverst.

Tirsdag kommer det nye penger

Norge har tjent penger på havet. Nå skal vi ha hav på pengene.

Før måtte du være rik for å si at du hadde et «hav av penger». Nå holder det med noen hundre kroner.

Tirsdag kommer det nye pengesedler. Før hadde de alltid bilder av kjente nordmenn. Nå skal norsk historie på havet vises frem. Hundrelappen får bilde av vikingskip. Tohundrelappen får bilde av torsk.

Klokken to på dagen tirsdag kommer de. Da kan bankene hente nye penger hos Norges Bank. Snart kommer de i minibanken og i butikkene. Sakte men sikkert skal alle de gamle sedlene byttes ut.

De nye pengene er sikrere. Bedre og bedre datamaskiner gjør det lettere å lage falske penger. De nye sedlene er vanskeligere å kopiere.

– Vi har ansvaret for at norske penger er sikre. Derfor har vi laget nye penger som er sikrere enn de gamle. Det sier Øystein Olsen til avisa E24. Han er sjef for sentralbanken som lager norske penger.

Fargene er de samme som før, men de er sterkere. Slik blir det lettere for svaksynte å bruke dem. Det forteller Trond Eklund. Han er seddelsjef i Norges Bank.

– I tillegg får de kjennetegn som kan føles, så blinde kan kjenne forskjell, sier han til Aftenposten.

Neste år kommer det flere nye norske sedler. Femtilappene skal ha bilde av fyrtårn. Femhundre-lappene får bilde av redningsskøyta «Stavanger». I 2019 kommer en ny tusenlapp med bilde av en blå bølge.

Gamle sedler kan brukes i 12 måneder etter at de nye har kommet. Om du ikke rekker å bruke dem kan du veksle dem til nye i banken. Det kan du gjøre i ti år til.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå