Norge
Bildet viser grønne åser med skog og gress.

Norske banker ødelegger regnskog

Norske banker tjener penger på at regnskog ødelegges. Det viser en ny rapport.

Nordmenns penger kan bidra til å ødelegge regnskog. Flere av Skandinavias største banker eier deler av asiatiske banker. De låner penger til selskaper som ødelegger regnskog. Det viser en rapport fra organisasjonen Regnskogfondet.

Tolv banker og fond i Norge og Sverige er med på dette. Blant annet bankene Nordea, Storebrand og det norske oljefondet. De har brukt 17 milliarder kroner i de asiatiske bankene.

Banker som gir store lån til selskaper som raserer regnskog i Indonesia. De henter palmeolje fra skogene. Det gjør de ved å hugge skog. De bryter også menneske-rettigheter og slipper ut farlige gasser som skader klimaet.

Flere skandinaviske banker investerte selv i slike selskaper tidligere. Det har mange sluttet med, ifølge Vemund Olsen. Han jobber i Regnskogfondet.

– Men bankene krever ingenting fra de asiatiske bankene de eier deler av. Slik kan selskaper fortsette å ødelegge regnsogen, sier Olsen.

Han mener banker og fond må bruke makten de har som eiere. De bør presse de asiatiske bankene til å slutte å gi lån til disse bedrifter.

LES OGSÅ: Norske penger brukes til å hugge regnskogen

LES OGSÅ: Skal satse mer på regnskog

LES OGSÅ: Nordmenn ga millioner til regnskogen

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå