Norge

– Ikke lån for mye penger i banken

Nordmenn låner mye penger i banken. Økonom er redd vi låner for mye.

Nordmenn låner mye penger i banken, skriver kanalen NRK. De tre siste årene har vi lånt 6,5 prosent mer. Økonom Jan Andreassen er redd for at vi låner for mye penger.

– Det er ikke bra hvis vi fortsetter å låne mer og mer, sier Andreassen til NRK.

Han er redd for hva som vil skje hvis det fortsetter. Boligene kan bli mindre verdt. Da har folk større lån enn boligen er verdt. Han håper nordmenn vil låne mindre penger framover. I tillegg at vi vil kjøpe mindre og at boligene blir billigere. Nordmenn skylder 3.125 milliarder kroner tilsammen.

Folk flest får mindre for lønna si nå enn før, ifølge Andreassen. Vi har likevel brukt mer penger fordi vi har lånt mer.

– Når folk låner så mye, kan de bruke litt mer penger, sier han til NRK.

Det har også gjort at norsk økonomi har holdt seg stabil, ifølge Andreassen. Det går bedre med økonomien i Norge, ifølge nyhetsbyrået NTB. Bedre enn mange hadde trodd. I 2013 ble olje veldig mye billigere. Det var ikke bra for Norge.

Finansminister Siv Jensen tror det vil gå enda bedre med økonomien. Det sa hun i begynnelsen av mai. Da la regjeringen frem forslag til endringer i Norges budsjett. Færre vil være uten jobb, olje vil bli dyrere igjen og økonomien vil vokse, sa hun.

Likevel advarer eksperter mot å låne for mye penger. Boliger har blitt dyrere og dyrere de siste årene. Det bekymrer både Norges bank, regjeringen og eksperter. Folk har lånt veldig mye penger til bolig. 323 prosent av det de tjener i gjennomsnitt. Unge låner mest til bolig. Nesten fire ganger så mye som de tjener. Det er det høyest noen gang, ifølge NRK.

Siste utgave

På forsiden nå