Norge
Bildet er todelt. Det viser et labratorium fra mange år siden og et portrett av Kristian Birkeland.

Han døde for 100 år siden

Han var på 200-lappen vår. Torsdag er det 100 år siden Kristian Birkeland døde.

Kristian Birkeland var en av Norges største forskere. Torsdag er det 100 år siden han døde. Birkeland skal minnes med seminarer og en egen utstilling.

Siden 1994 har vi sett ham på 200-lappen. Birkeland var en kjent fysiker. Han startet selskapet Norsk Hydro i 1905, sammen med Sam Eyde.

De utviklet en måte å lage stoffet nitrogendioksid til kunstgjødsel. Det ble starten på en norsk suksess.

Birkeland jobbet først med en spesiell kanon. Den skulle være elektro-magnetisk. Kanonen kortsluttet dessverre førte gang den skulle vises fram. Det var i 1903. Men det var slik han kom på at han ville lage nitrogendioksid.

Torsdag arrangeres et seminar. Det skjer i samme rommet som kanonen ble vist fram i 1903. Rommet er Gamle festsal i det gamle universitetet i Oslo.

Birkeland studerte spesielt elektrisitet og magnetisme. Han gjorde viktig arbeid for å forstå nordlys.

I årene 1902 og 1903 ledet han en ekspedisjon til Svalbard. Den ble kalt Aurora Borealis-ekspedisjonen, etter det latinske navnet på nordlys. Her studerte han nordlys og været.

Birkeland var en aktiv og allsidig forsker. Han publiserte rundt 70 tekster om vitenskap. De fleste var på fransk.

Han døde på et hotellrom i Tokyo. Det var den 15. juni 1917. Grunnen skal være at han tok for mye sovemedisin. Han er begravd på Vestre Gravlund i Oslo.

Nå byttes Birkeland ut med en torsk på de nye 200-lappene. Han skal likevel feires. Jubileet feires over flere dager. Statsminister Erna Solberg åpnet en konferanse onsdag. Den handler om nye ideer. Den er en del av feiringen.

På Universitetsplassen står en egen utstilling til med jubileet.

Mer fra Norge

På forsiden nå