Norge

«Yo, jeg liker noen av samme kjønn»

Foreldre er positive til om barna deres er homofile, viser undersøkelse. Lørdag feirer Oslo kjærlighet med paraden i «Oslo Pride».

– «Yo, jeg liker noen av samme kjønn»! Det bør ikke være et problem å si dette til foreldre, sier Ask Aleksi Berglund.

Han er politisk nestleder i Skeiv ungdom. Det er organisasjonen for unge lesbiske, homofile, bifile, trans-personer og skeive.

Denne uka er festivalen «Oslo Pride» i Oslo. Pride betyr «stolthet» på norsk. Lørdag er det en stor parade i byen. Folk feirer skeiv kjærlighet og mangfold. Alle kan få være akkurat den de er, skriver Oslo Pride på sine nettsider.

Noen forelsker seg i personer av samme kjønn. Mange syns det er vanskelig å si det til foreldrene. Men foreldre er ofte positive. Det viser en ny undersøkelse. Foreldre ble spurt hvordan de ville reagert om barnet deres fortalte

80 prosent svarer at de ville reagert positivt eller likegyldig om barnet var homofil eller lesbisk. Det skriver Dagsavisen.

– De fleste foreldre er støttende. Jeg skulle jo ønske at enda flere hadde vært positive, sier Berglund.

Han skjønner at unge er bekymret når de skal snakke med foreldrene.

– Oftest går det bra. Men jeg har også hørt om foreldre som ikke ville snakke med barna sine etter at de fikk vite at de ikke var heterofile, sier han.

Jonathan Jæger skal gå i paraden på lørdag, skriver nettstedet Side2.no. Jonathan skal gå i paraden sammen med moren sin Elisabeth. Hun var glad da han fortalte at han var homofil.

– Jeg følte en lettelse for hans del. Jeg vil jo bare hans beste. Det har vært vondt at det tok lang tid å si det. Og at han syns det var vanskelig, sier hun til Side2.

Jonathan Jæger var med i programmet «Ut av skapet» på kanalen NRK. Der fortalte han og andre ungdommer at de er homofile. Jæger fortalte det til besteforeldrene. Han hadde gruet seg.

– Det var befriende å komme dit og snakke om det. Besteforeldrene mine tok det utrolig bra. De sa det ikke gjorde noe for liene deres hva jeg var, sier Jæger til Side2.

Berglind i Skeiv Ungdom vil at unge skal føle seg trygge når de sier at de er homofil for første gang. De bør ikke føle at det er et press. Han mener folk bør lære mer om homofili.

– Folk må skjønne at man ikke endrer personlighet bare fordi man er forelsket i noen av samme kjønn, sier han.

Hele Oslo feirer Pride. Torsdag heiste ordføreren regnbue-flagget. Det er et symbol for homofiles rettigheter. Marianne Borgen heiste flagget på Rådhusplassen.

– Vi vil vise at Oslo er et trygt sted å være for alle. Det er et sted der vi jobber mot alt av hat og diskriminering, sa ordføreren, ifølge magasinet Blikk.

LES OM HELE OSLO PRIDE HER: Gjør deg klar for fest

LES OM PRIDE I ANDRE LAND HER: Fest og protest for frihet

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå