Norge

Det kan bli streik

Pilotene og sjefene i SAS krangler om lønn og arbeidstid. Det kan føre til streik torsdag.

SAS og de norske pilotene har frist på seg til midnatt natt til torsdag. De må bli enige om en ny avtale for lønn og arbeidstid. Hvis ikke kan flere tusen passasjerer vil bli rammet av kansellerte fly.

SAS og pilotene møtes for å mekle hos Riksmeklingsmannen. De skal prøve å bli enige. Sjefen i SAS kaller kravet fra pilotene «helt umulige».

– Vi ønsker virkelig å få til en løsning. Vi ønsker nye forhandlinger med hjelp fra Riksmekleren, sier Rickard Gustafson til NTB. Han er konsernsjef i SAS.

Jens Lippestad fra Norsk Flygerforbund forhandler for pilotene i SAS. Han er klar til å forhandle med sjefen i flyselskapet.

– Det må være et tilbud som er bedre enn det vi allerede har avvist, sier han.

Ifølge Gustafson vil kravet til pilotene koste selskapet 20–25 prosent mer i året. Pilotene vil ha mer lønn og bedre oversikt over når de skal jobbe.

– Det vil ikke til fungere for oss. Vi driver i en bransje med sterkt konkurranse i hele verden. Pilotenes krav er umulig å gå med på. Pilotene kan gjøre stor skade på det norske samfunnet. De vil ramme titusenvis av passasjerer og sette hele selskapets fremtid i fare. Det sier Gustafson til nyhetsbyrået NTB.

Lippestad mener ledelsen i SAS gjør forhandlingen vanskelige.

– Med de provokasjonene SAS kommer med i mediene, ser det ikke lyst ut for en løsning, sier Lippestad.

Mer fra Norge

På forsiden nå