Norge
HANDEL: Vi bruker rundt 11.000 kroner hver på jula. Det viser en undersøkelse.

Vi vil bruke mindre penger på jula

Nordmenn bruker rundt 11.100 kroner hver på jula. Det er noen hundrelapper mindre enn i fjor.

Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på å feire jul. Det blir i snitt 11.097 kroner på hver. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for banken DNB.

– Veksten i pengebruken før jul er over. Jule-shoppingen var på topp i 2011. Siden har det blitt brukt mindre penger, sier Silje Sandmæl til nyhetsbyrået NTB. Hun er forbrukerøkonom i DNB.

Det største kuttet siden 2011 har vært på gaver. For seks år siden brukte vi over 7.000 kroner hver på julegaver. I år er planen å bruke 5.700 kroner. I fjor brukte vi litt mer på gaver, og mange ønsket å droppe julegavene.

En ting er hva vi planlegger, en annen ting er hva vi gjør. En av seks er redd for å ha dårlig råd i januar. Det viser en undersøkelse fra i fjor. Grunnen var at de brukte så mye penger i jula.

– Vanligvis bruker folk litt mer enn de ser for seg, sier Sandmæl.

Hun mener det er viktig å planlegge. Slik unngår du å bruke mer enn du råd til.

– I fjor var det kun 7 prosent av oss som lagde et budsjett for jula. Et budsjett hjelper deg å holde kontroll på alle utgiftene. Samtidig får du god oversikt over alle tingene som må gjøres, sier hun.

Totalt vil vi bruke mer penger i år enn i fjor. Det er fordi tallet på innbyggere i Norge har økt. Trolig vil nordmenn bruke 45,8 milliarder kroner før jul. I fjor brukte vi 45,5 milliarder kroner på julehandelen.

De siste årene har vi brukt litt over halvparten av pengene på gaver.

– Jeg syns ikke det er overraskende. Men det er mye penger, sier Sandmæl.

Økonomen i DNB foreslår å sette opp en liste for hvem du skal handle gaver til. Planlegg hva de skal få og sett en makspris på gavene.

– Tenk godt gjennom hva du skal gi, at det er noe de vil ha. Sammenlign priser. Det er lett å gjøre på nett. Kanskje kan du tenke alternativt og gi bort en opplevelse, noe hjemmelaget eller gi bort en tjeneste, sier Sandmæl.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå