Norge

Sylvi Listhaug advarer mot forslag

Innvandringsminister Sylvi Listhaug advarer Stortinget. Hun ber politikerne droppe forslaget om å stanse utsendingen til Afghanistan.

I dag (onsdag) måtte innvandringsminister Sylvi Listhaug møte i Stortinget. Der advarte hun «på det sterkeste» mot forslaget fra Sosialistisk Venstreparti (SV). Partiet vil hindre at unge afghanere blir sendt tilbake til Afghanistan.

Saken gjelder de såkalte oktoberbarna. Det er afghanske ungdommer som fikk midlertidig opphold i Norge. Det var fordi de var barn. Ifølge norske myndigheter fyller de 18 år i høst. Dermed kan de sendes tilbake til Kabul, selv om de ikke kommer fra den delen av landet.

Det var Karin Andersen fra SV som kom med forslaget. Hun sier at situasjonen både i Afghanistan og ikke minst i Kabul er blitt farligere.

– Disse ungdommene blir sendt på internflukt til Kabul, et sted de kanskje aldri har vært i sitt liv. Regjeringen må stoppe returer til vi vet mer, sa Andersen til nyhetsbyrået NTB.

Listhaug fra Fremskrittspartiet er uenig.

– Et slikt vedtak vil kunne ha store uønskede konsekvenser, sa Listhaug.

Innvandringsminister mener forslaget fra SV ikke bør behandles Stortinget.

– Jeg frykter også at vedtaket gjør at flere asylsøkere kommer til Norge. Afghanere som er ulovlig i andre land i Europa, vil kunne komme til Norge, sa Listhaug.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra partiet Høyre talte også onsdag. Hun fortalte om situasjonen i Afghanistan.

– Krigen mellom den afghanske regjeringen og opprørs-grupper fortsetter. Vi ser flere terrorangrep både på landsbygda og i byene. Både sivile og militære tap er store, sa Søreide.

Siste utgave

På forsiden nå