Norge

Dette er Giske-saken

Trond Giske var nestleder i Arbeiderpartiet. Han må ta en pause fra jobben. Årsaken er anklager om seksuelt upassende oppførsel.

Trond Giske ble valgt til nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) i 2015. Han deler på jobben med Hadia Tajik.

1. januar 2018 kom beskjeden om at Giske tar en pause fra jobben. Årsaken er varslene mot ham. Det er kommet varsler om at han har oppført seg upassende. Det handler om seksuell oppførsel.

Slik utviklet saken seg:

7. desember: Anniken Huitfeldt i Ap advarer mot å bruke rykter om seksuell trakassering i maktkamper i partiet. Det skriver avisa Dagens Næringsliv (DN).

13. desember 2017: Avisa DN skriver om Giske først. Avisa har snakket med anonyme kilder. Kildene sier at Trond Giske har oppført seg upassende. Én av hendelsene handler om at Giske sendte SMSer til en ung kvinne i partiet. Han spurte hvor det var fest.

Giske vil ikke kommentere saken. Han sier den handler om rykter.

Nettavisen skriver om saken til DN, men fjerner den raskt. Årsaken er at kildene er anonyme.

14. desember: Avisa VG skriver også om saken. De skriver om SMS-ene Giske sendte. SMS-ene ble sendt i 2011. Han var næringsminister og 44 år gammel. Meldingene ble sendt til en 19 år gammel jente. Hun var med i ungdomspartiet AUF.

AUF sin tidligere leder Tonje Brenna så meldingene. Hun likte dem ikke og tok kontakt med partisekretær Raymond Johansen. Giske forklarte at meldingene ikke var ment upassende.

Kvinnen som fikk meldingene, sier at hun ikke syntes de var et problem.

15. desember: Partileder Jonas Gahr Støre snakker om saken med NRK radio. Han sier at sakene om Giske ikke er alvorlige, basert på det han vet.

Støre sier at det ikke er noen maktkamp i Ap som han vet om.

20. desember: Det er kommet minst fire nye varsler mot Giske, skriver DN.

Sju politikere i Oslo Ap sier at partiet har en «giftig» kultur. De sier at folk gruer seg for å si fra om seksuell trakassering. Det skriver avisa VG. Varslere er redde for å bli mistenkt for å drive maktkamp, sier de sju.

21. desember: Ap sender ut en pressemelding. Trond Giske beklager at han har oppført seg upassende.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske i pressemeldingen.

Han snakker også i Dagsrevyen i NRK. Han sier at han ikke har vært bevisst nok. Det gjelder maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol, sier Giske.

Anniken Huitfeldt i Ap sier at hun aldri har advart mot å si fra om seksuell trakassering.

– Jeg har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det, skriver Huitfeldt i en SMS til nyhetsbyrået NTB.

Sentralstyret i Ap har hastemøte om saken.

22. desember: Støre snakker med pressen på Stortinget. Han sier at han har kritisert Giske og at nestlederen «har lite å gå på».

Andre nestleder Hadia Tajik skriver på Facebook at to varslere har kontaktet henne. Hun kaller historiene deres «rystende».

Giske blir sykmeldt. Det melder han på Facebook.

23. desember: Støre varsler at saken skal diskuteres i sentralstyret 2. januar.

1. januar 2018: Giske tar en pause fra jobben som nestleder. Han legger også ut en melding på Facebook. Her skriver han at noen av varslene mot ham er falske.

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider, skriver Giske.

2. januar: Sentralstyret i Ap møtes for å snakke om saken. Giske deltar ikke. Det tas ingen avgjørelser om Giskes framtid.

Hadia Tajik vekker oppsikt ved å lese historier fra varslere på talerstolen. Det skjer selv om Støre sier partiet ikke skal snakke om enkeltsaker, skriver avisa VG.

Siste utgave

På forsiden nå