Norge

Ny regjering på plass onsdag

Onsdag vil den nye regjeringen vise seg på Slottsplassen for første gang.

Tre kvinnelige partiledere viser fram den nye regjeringen onsdag. Regjeringen med Høyre, Fremskrittspartiet (Frp) og Venstre skal stå sammen på Slottsplassen for første gang.

Det er ventet at det blir flere endringer og bytter i regjeringen. Den største er naturlig nok at Venstre på nytt er med i en norsk regjering. Det er mer enn 12 år siden Norges eldste parti har hatt statsråder.

Kanalen TV 2 sier de har informasjon om at partileder Trine Skei Grande blir kulturminister. Nestleder Ola Elvestuen blir ny klima- og miljøminister, ifølge kanalen. Og Kunnskapsdepartementet skal deles i to, slik at Iselin Nybø for ansvaret for høyere utdanning. Hun er tidligere representant på Stortinget. Også avisa VG sier de har fått vite at det er disse tre politikerne Venstre får inn i regjeringen.

Endringene gjøres i statsråd onsdag. Det melder flere medier. Også nyhetsbyrået NTB får bekreftet tirsdag at dette er planen. Endringene i regjeringen vil skje et stykke utpå dagen. Årsaken er at flere statsråder skal møte i Stortinget.

Det ligger an til at Høyre og Frp mister én statsråd hver. Samtidig får vi én ny. Det betyr i så fall at regjeringen vil bestå av 20 medlemmer. Det er like mange som i den rødgrønne regjeringen. Den sluttet etter valget i 2013.

Pressen skriver om flere mulige endringer. Høyres Henrik Asheim var vikar som kunnskapsminister i fjor. Han kan få ansvaret for grunnskolen og barnehagene, ifølge VG. Dagens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil få nye oppgaver, melder avisa. Han kan bli arbeids- og sosialminister.

Vidar Helgesen fra Høyre er klima- og miljøminister. Per-Willy Amundsen er Frps justisminister. Begge kan ryke ut, ifølge flere medier. Også flere kan måtte slutte.

Helgesen har sittet i regjeringen siden 2013. Det har ti statsråder til. Noen av dem kan selv ha et ønske om å slutte.

Det har vært snakket mye om Frps innvandringsminister Sylvi Listhaug. Det er ventet at hun fortsetter i regjeringen. Politikken for innvandring kan komme inn under Justisdepartementet. Trolig vil Listhaug bli justisminister. En mulighet er da at ansvaret for inkludering og integrering tas ut av departementet. Venstre kan kanskje få ansvaret for dette.

Venstre har tidligere krevd at stillingen som utviklingsminister kommer tilbake. Men det er ikke bekreftet at det vil skje. Det kan komme en helt ny stilling. Det kan bli stillignen som eldreminister, Ifølge VG.

Mer fra Norge

På forsiden nå