Norge

12 personer etterlyst for å være del av IS

I dag forteller Politiets sikkerhetstjeneste om trusler mot Norge. 12 personer er etterlyst for å være del av terror-gruppa IS. I tillegg er nynazister en trussel.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterlyst 12 personer. Disse personene har vært del av terror-gruppa IS. PST vet ikke hvor personene er nå. De forsvant etter at kalifatet til IS ble oppløst.

Martin Bernsen jobber i PST. Han sier til avisa VG at 12 personer for tiden er etterlyst for pågripelse. Ifølge avisa er halvparten av disse kvinner.

– Dette er personer som har dratt fra Norge for å bli del av ISIL. De bosatte seg i «kalifatet». Det er også personer som har vært der lenge, og som i mange tilfeller har fått barn der, sier Bernsen.

ISIL er betegnelsen sikkerhetstjenesten bruker på ekstremist-gruppa Den islamske staten (IS).

Bernsen sier det er usikkert hvor disse personene er.

– Bekymringen er at de skal komme til Europa eller Norge. Derfor samarbeider vi med andre europeiske land, sier Bernsen.

Totalt har 40 personer fra Norge knyttet seg til IS i Syria og Irak. PST tror ikke de ønske å reise tilbake til Norge, hvis de fortsatt lever.

– De har vært der lenge og de er overbevist om at ekstrem islamisme er måten å leve på. De vil kanskje søke seg til nye konfliktområder, sier Benedicte Bjørnland til kanalen NRK. Hun er sjef i PST.

IS har tapt flere kamper i Irak og Syria de siste månedene. Gruppen har mistet storbyen Mosul i Irak og Raqqa i Syria. Raqqa ble regnet som IS sin hovedstad.

Fra april til november vurderte PST det som sannsynlig med terroraksjon i Norge. Siden har PST justert ned faren for slike angrep.

PST presenterer sin trusselvurdering for 2018 i dag (tirsdag). For første gang nevner også PST nazistene i organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelse. Organisasjonen har blitt mer aktive det siste året. Det er rundt 40–50 norske medlemmer, skriver kanalen NRK.

– Det norske miljøet er ikke i stand til å organisere store demonstrasjoner. Det vi har sett i Norge har vært støttet av høyreekstreme fra Sverige. Det sa Bjørnland tidligere i januar.

Siste utgave

På forsiden nå