Norge

Her skal planter overleve klimaendringer

For ti år siden begynte verden å samle frø på Svalbard. Bursdagen feires med en gave på 100 millioner kroner.

Hva skjer hvis en vulkan utsletter alt liv i nærheten? Eller hvis klimaendringer ødelegger store områder? Slik tenkte folk da de begynte å lagre frø. Nå finnes genbanker over hele verden der frø lagres. Da kan vi hindre at arter av planter dør ut.

Frøhvelvet på Svalbard er som en bank for bankene. I hvelvet på Svalbard lagres frø fra genbankene.

– All verdens genbanker kan sende kopier av frøene sine hit. Da ligger det på et sikkert sted i tilfelle de mister frøene de har selv, forklarer Åsmund Asdal i en informasjonsvideo. Han er koordinator i hvelvet.

Mandag fyller hvelvet 10 år. Siden starten i 2008 har over 5.000 arter av planter kommet hit. Det gjelder viktige matplanter som bønner, korn, poteter og ris. Og truede planter, som sjeldne orkideer fra Myanmar.

I bursdagsgave får frøhvelvet penger. Regjeringen gir 100 millioner kroner. Pengene skal brukes til sikre hvelvet enda bedre.

– Det er viktig å holde frøhvelvet kaldt nok, også når temperaturene utenfor blir varmere på grunn av klimaendringer, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale til nyhetsbyrået NTB.

For heller ikke hvelvet på Svalbard er trygt mot klimaendringer. I fjor sørget våtere klima for at det rant inn vann. Det kom bare inn de første 15 meterne av inngangs-tunnelen. Selve frølageret er 100 meter lenger inne. Det slapp unna skader, skriver NTB.

Derfor skal hvelvet bygges enda sterkere. Tunnelen inn til hvelvet skal lages i kraftig og vanntett betong. Det er ikke sikkert at 100 millioner kroner er nok.

– Det kan bli dobbelt så dyrt til slutt. Vi er opptatt av at det skal være så billig som mulig, men så dyrt som nødvendig. Det er viktig at frøhvelvet sikres godt nok, sier Dale til NTB.

Bare inngangen til frøhvelvet vises på utsiden. Nesten hele hvelvet ligger under bakken inni permafrosten. Det er frosne områder som ikke smelter uansett årstid. Permafrosten skal sikre at frøene er kalde selv om fryserne til frøene svikter. Det kan lagres 4,5 millioner frø her.

Fram til og med 27. februar er det møte i Longyearbyen på Svalbard. Her deltar folk fra alle land som har lagret frø i hvelvet. Under toppmøtet skal nye frø fra 23 internasjonale genbanker bæres inn i hvelvet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå