Norge

Skylder på Stortingets direktør

Stortingspresidenten skylder på direktøren for byggesprekken på Stortinget. Men andre partier ber ham om å slutte.

2,3 milliarder kroner har prosjektet under Stortinget kostet. Det ble mye dyrere enn planlagt. Stortingspresident Olemic Thommessen fortalte Stortinget mer om saken tirsdag.

Thommessen sa at Ida Børresen hadde ansvaret. Hun skulle fortelle ham viktig informasjon. Børresen var tidligere direktør på Stortinget. Hun sluttet etter byggeskandalen.

Stortingspresidenten mente også at han måtte kunne stole på at informasjonen kom med en gang.

– Presidentskapet må forholde seg til at all informasjon ikke bare er riktig. Men også at den er fullstendig og kommer til rett tid, sa Thommessen.

Mange har stilt kritiske spørsmål. Hva gjorde Thommessen selv for å få informasjon om byggingen?

Han fortalte om hvordan prosjektet var organisert på Stortinget. Børresen ledet et råd. Hun snakket med gruppa som styrte byggingen. Derfor var det ikke naturlig for ham og presidentskapet å be om rapporter og framdrift.

Jonas Gahr Støre leder Arbeiderpartiet. Han ba tirsdag Thommessens om å slutte i jobben. Det har Støre gjort tidligere også.

Terje Breivik i partiet Venstre ber presidentskapet om å vurdere de politiske følgende av saken. Fremskrittspartiet spurte også Arbeiderpartiet hva de tar kritikk på. Kristelig Folkeparti har ikke bestemt seg. Mens Senterpartiet støtter Ap i denne saken.

Presidentskapet på Stortinget ledes av stortingspresidenten. Men partiene på Stortinget har selv valgt representanter dit. Det gjøres hvert år. Dermed har folk fra de fleste partiene vært en del av denne saken.

1. februar fikk presidentskapet beskjed. Byggingen på Stortinget ville koste 55 millioner mer. Sju dager etter viste det seg at det ble dyrere. 15.februar kom de endelige tallene. Prosjektet ble 500 millioner kroner dyrere enn budsjettet.

– Dette var sjokkerende og svært overraskende. Også for oss i presidentskapet, sa Thommessen.

Mer fra Norge

På forsiden nå