Norge

– Mødre bør få velge selv

Anniken Hesselberg fikk bli på sykehuset i fire dager etter fødsel. I framtida skal kvinner sendes hjem etter få timer.

Fornøyd pludring høres fra leketeppet. Tvillingene Ingrid og Vebjørn på fem måneder følger spent med på alt som skjer rundt dem. Så blir Vebjørn urolig. Han vil ha melk fra mamma Anniken Hesselberg. Helst med én gang. Det er travelt med tvillinger. Men trebarnsmoren er tydelig vant med å håndtere to små babyer.

– De sover aldri samtidig, sier hun til Klar Tale.

Som nybakt tvillingmamma fikk hun god hjelp på sykehuset. Hun fikk bli på barselhotellet i fire dager.

– Det var litt stas at jeg hadde fått tvillinger, så det kom mange innom, forteller Hesselberg.

Det var andre gangen hun fødte. Hun tenkte at ammingen skulle gå bra. Men den ene tvillingen hadde feil sugetak på brystet.

– Jeg ville ikke be om hjelp for den minste lille ting. Så det endte med at jeg strevde mye med det på egenhånd, sier Hesselberg.

Det løste seg likevel. Hun fikk ammehjelp fra sykehuset etter at hun var reist hjem. Jordmor og helsesøster kom på besøk hjemme hos familien. Da fikk hun enda mer hjelp med ammingen.

– Jeg fikk ekstra god oppfølging siden jeg hadde tvillinger. Jeg visste også mer om mine rettigheter siden det var andre fødsel. Det gjorde nok at problemet løste seg lettere, sier hun.

Mange barselkvinner får ikke like god oppfølging. Mange trenger hjelp, men det er for få jordmødre på jobb. Det fører til et stort arbeidspress. Det opplevde Helene Habberstad da hun jobbet som jordmor på et barselhotell.

– Jeg syntes ikke at jeg fikk gjort jobben min godt nok. Slik var det under ganske mange vakter, forteller hun.

Nå driver den tidligere jordmoren Senter for bevisst fødsel. Der hjelper hun folk som har hatt vanskelige opplevelser med fødsel. Dobbelt så mange sliter psykisk etter fødsel, viser nye studier. Det er sammenlignet med for 15 år siden.

– Jeg er ikke overrasket. Kvinners kropper trenger ro, fred, varme og et vennlig nærvær når vi skal føde. 
Det samme trenger vi etterpå. Vi merker når jordmor har mye å gjøre. Med for lite hjelp, kan det være vanskelig å få til ammingen, sier Habberstad.

Om få år er planen at mange av kvinnene skal reise raskt hjem etter fødsel. Allerede etter seks til åtte timer. Så skal kommunene følge dem opp, med blant annet hjemmebesøk av jordmor.

– Det er fint for dem som vil dra hjem tidlig. Men mødre bør få velge selv når de er klare til å dra hjem, sier Anniken Hesselberg.

Hun frykter tidlig hjemreise vil gå ut over dem som føder for første gang.

– Terskelen er høyere for å ringe etter hjelp når du har dratt hjem. Det kan føre til at flere får fødsels-depresjon eller problemer med ammingen, tror Hesselberg.

I dag får bare én av ti kvinner besøk av jordmor kort tid etter at de har reist hjem. Det viser en undersøkelse organisasjonen Ammehjelpen har utført.

– Det jobber ikke nok jordmødre i kommunene. Da er det alvorlig at det kuttes i tiden kvinner får være på barsel, sier Habberstad.

Den aller første tiden etter fødsel er spesielt viktig, sier hun.

– Det er viktig at mor, barn og familien får en trygg og god tilknytning. De tre første årene har mye å si for hvordan barnets hjerne og nervesystem utvikler seg.

Hun mener vi har mye å tape på å satse for lite på nybakte familier.

– I det siste har det vært saker hvor foreldre har vært voldelige mot babyer. Det må vi ikke være overrasket over, når foreldre ikke får hjelp. De er kjempeslitne etter fødselen. Mammaen er kanskje utrolig sår. Kanskje strever hun med ammingen. Det er ofte dem som sliter mest etter fødsel, som ber minst om hjelp. Hvordan skal vi da fange disse opp? spør den tidligere jordmoren.

Les mer her: Mødrene roper i kor.

Siste utgave

På forsiden nå