Norge

Flere og flere lærer norsk på denne måten

I fjor hadde Deichmans biblioteker over 17.000 besøk på norsktrening.

Da Dijana Ribac skulle lære norsk, dro hun til biblioteket. Der lærte hun språket på bare tre måneder.

– Det er viktig for meg å snakke med folk. Jeg liker ikke å bare sitte hjemme alene og lese. Språkkurs føles som en plikt. Men på språk-kafé har du det gøy, sier Dijana Ribac til Klar Tale på flytende norsk.

Hun er en av stadig flere som velger denne måten å lære seg norsk på.

I fjor hadde Deichmans biblioteker over 17.000 besøk på språk-kafeer og andre arrangementer for å trene på språk. Det er 18 prosent flere besøk enn året før.

På språk-kafé møtes folk som holder på å lære norsk, og frivillige som kan språket. Der kan de få et bestemt tema å snakke om. Eller gruppen velger selv.

– Noen deler deltakerne inn etter hvilket nivå de er på. Andre steder sitter alle sammen og hjelper hverandre, sier Ribac.

Flere organisasjoner holder språk-kafeer. I fjor arrangerte Deichman 647 språk-kafeer og lignende arrangementer. De ble holdt på 13 forskjellige Deichman-biblioteker. Mange av språk-kafeene holdes hver uke.

– Folkebiblioteket har alltid vært en møteplass. Besøkende kommer for å låne bøker. Men også for å skaffe seg mer kunnskap om språk og samfunn. Språk-kafé er gratis. Det krever få midler. Men det gir deltakerne god kunnskap om den norske kulturen. Dijana er et strålende eksempel, sier Knut Skansen i en melding til pressen. Han er Deichmans biblioteksjef.

Biblioteket passer godt til å trene på språk, sier Marthe Brekke Aske. Hun er kontaktperson for norsktrening på Deichman Hovedbiblioteket.

– De som bruker biblioteket, kan også få tilgang på materiale for å lære norsk. Vi har digitale ordbøker, dagens aviser fra mange land og en samling av bøker fra hele verden, sier Aske.

Denne dagen er Ribac på biblioteket Deichman Stovner. Rundt et bord sitter folk fra forskjellige land. En frivillig som snakker norsk, hjelper dem med dagens oppgave.

De frivillige på språk-kafeene har blitt som en familie for henne, forteller Ribac.

– Folk er veldig vennlige og høflige i Norge. Men det er litt vanskelig å bli kjent med nordmenn. Men på språk-kafé har jeg blitt kjent med flere, sier hun.

I ukas e-avis kan du lese mer om hvordan Ribac lærte norsk i superfart.

Siste utgave

På forsiden nå