Norge

Flere tusen tonn mat til flyktninger

For første gang får flyktninger nok å spise.

Det finnes en landsby utenfor hovedstaden i Syria. Den har blitt til en flyktningleir og heter Horjelli.

Det renner kloakk, husene er enkle. Hver morgen kommer flyktningene til kjøkkenet. De har med egne kjeler som skal fylles opp. Tre tonn mat skal deles ut. Til sammen er de 18.000 mennesker. Alt er arrangert av frivillige som jobber i leiren.

– Vi jobber 18 timer om dagen, og starter tidlig om morgenen, sier Ziad Ghazal. Han er én av de frivillige.

I fjor var alt dette utenkelig. Grupper som gjorde opprør, prøvde å utnytte situasjonen i Douma, en by i Øst-Ghouta. Styrkene fra regjeringen gjorde maten dyrere. Prisen på maten økte, og folk hadde ikke råd til å kjøpe mat.

– Jeg solgte gifteringen min for å ha nok penger til mat, sier Alia Bakkar. Hun er mor til tre barn.

Les mer om krigen i Syria her.

Leiren er fylt med folk som har måttet flykte rundt i landet. Mange fra Øst-Ghouta bor der nå. Her får de mat, tepper og medisiner. Med støtte fra det syriske regimet og andre organisasjoner som hjelper til.

Det var over 170.000 mennesker som måtte flykte fra området Øst-Ghouta. Det melder gruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Styrkene til regjeringen tok over byen Douma på lørdag. En uke etter at de som bodde der, ble utsatt for giftig gass. Det var grunnen til at Storbritannia, USA og Frankrike angrep flere lager med kjemiske våpen i helgen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå