Norge
DOM: Høyesterett mente UNE hadde brukt feil lov i Farida-saken. Men UNE vil ikke la 12-åringen komme tilbake til Norge.

Derfor får ikke Farida komme hjem

12-åringen Farida får ikke komme hjem til Norge. UNE mener familien har det trygt i Afghanistan.

Farida og moren ble sendt med tvang ut av Norge. I tre år har de kjempet for å få komme tilbake. Nok en gang har de fått nei, skriver avisa Dagbladet.

– Hvis de ikke vil flytte hjem, så kan de være i Kabul. Dette er helt klart tvers av det retten har sagt, sier advokat Arild Humlen til Dagbladet.

Utlendingsnemnda har vurdert Faridas sak om igjen. Det skjer etter at Høyesterett hadde sagt sin dom. Farida vant i retten. Retten mente at UNE hadde brukt feil regler. Derfor måtte de vurdere Faridas sak på nytt.

Det er dette UNE har gjort. De har likevel kommet til at 12-åringen ikke kan komme tilbake.

Familien har vært i Afghanistan siden Farida var ni år gammel, i 2015. Det var da de ble sendt ut. Da hadde de ikke lenger lov til å være i Norge midlertidig.

UNE mener sikkerheten i Afghanistan er mye bedre. Derfor er det ingen grunn til å endre på det de har bestemt før.

Johan Berg er leder av nemnda. Han sier at Høyesterett ikke har gitt beskjed til UNE om at Farida skal bli.

– Det sto ingenting i dommen fra Høyesterett om at familien nå skulle få komme til Norge. Høyesterett kom til at det UNE hadde bestemt, manglet noe. Men det var slik vi hadde gjort det. Ikke på hva vi bestemte. Nå har vi behandlet saken på nytt. Det har vi rettet opp, sier Berg til nyhetsbyrået NTB.

Farida og moren kom til Norge i 2011. Året etter kom faren. Moren sa at hun skulle bli tvangsgiftet med en annen.Derfor rømte hun. Utlendingsnemnda mener hun løy. De sa at moren ikke lenger fikk bli i Norge. Dermed ble både Farida og moren sendt ut. Da hadde de bodd på Dokka i fire år. Men Høyesterett mente at UNEs avgjørelse ikke var lovlig. Det var fordi de hadde brukt feil lov.

UNE sier at de ikke ville la familien bli i Norge om Faridas far dukket opp.

– Det var akkurat dette som skjedde. Det å ha en voksen som er mann i en familie. De får mye å si for risikoen vi vurderer i saker fra Afghanistan. Faren i denne familien kom til rette. Det betød at det ble forsvarlig for dem å dra tilbake til Afghanistan, forklarer Berg.

Folk som støtter familien reagerer. Det gjør også stortings-representant Karin Andersen. Hun er med i Sosialistisk Venstreparti (SV)

– Dette er helt uakseptabelt. Tre domstoler sier at det var feil å kaste Farida ut av landet, sier hun.

Staten hadde gjort en stor urett mot et barn, mener Andersen

– Så finner den rike, sterke staten på nye begrunnelser. De hindrer at barnet får den retten og tryggheten hun ble gitt etter behandlingen i retten, sier hun til NTB.

Advokat Humlen vurderer å ta saken til retten igjen.

– Dette stemmer ikke med hva Lagmannsretten og Høyesterett har sagt. Det er overraskende og oppsiktsvekkende, sier Humlen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå