Norge

– For vanskelig å søke om å få bygge

«Dette er til å få utslett av. Jeg skjønner ingenting.» Det sier en som prøvde nettsiden ByggSøk.

Det holder ikke å ha klar hammer og spiker hvis du skal bygge på huset ditt. Først må du gjennom en ganske vanskelig prosess foran PC-en din.

Du har i det minste mulighet til å søke bygge-tillatelse på nett. Men det er det eneste positive med nettløsningen ByggSøk, ifølge Forbrukerrådet.

Det har fått hjelp av firmaet Knowit. De har testet nettløsningen til Direktoratet for byggkvalitet. Den er altfor vanskelig å bruke, fant de ut.

Har du tenkt å endre på eiendommen din? Da må du som regel søke om lov. Men vet du forskjellen mellom søknad uten ansvarsrett, ett-trinns søknad og ramme-tillatelse?

Ikke det, nei? Da kommer du heller ikke særlig langt i nettsøknaden din.

Det gjorde heller ikke personene som testet ByggSøk for Forbrukerrådet.

Språket som brukes, er altfor vanskelig. Lovene de viser til, er vanskelige å forstå. I tillegg er sidene i nettsøknaden veldig vanskelige å lese. Det er på kanten av hva som er lovlig, sier Anne Kristin Vie. Hun er fagdirektør i Forbrukerrådet.

– Dette går ut over enhver forbruker. Men det går særlig ut over svaksynte, folk med lesevansker og fargeblinde, mener hun.

Hun håper Direktoratet for byggkvalitet endrer på nettløsningen.

– Regjeringen vil gjøre Norge digitalt. Da må denne nettløsningen gjennom en prosess. Den må bli ny. Det må til for at den faktisk blir mulig å bruke. Vi håper vår rapport blir nyttig på veien, sier Vie.

Caroline Solem er generalsekretær i organisasjonen Dysleksi Norge. Vanskelig språk skaper problemer for medlemmene deres, sier hun.

– Ofte må du også stille spørsmål skriftlig for å få hjelp. Det blir generelt vanskeligere og vanskeligere å ta kontakt via telefon. Det gjelder enten det er til offentlige kontorer eller annen kundestøtte. Dermed holder de en stor gruppe av befolkningen utenfor, sier hun til Klar Tale.

Solem mener det offentlige må bli bedre på dette.

Dårlig språk er dyrt for det offentlige. Det koster regjeringen rundt 300 millioner hvert år, ifølge Jan Tore Sanner. Han er tidligere kommunal- og moderniserings-minister.

I 2014 ga regjeringen 950.000 kroner til kommunene. De skulle brukes til å gjøre språket fra det offentlige lettere å forstå.

– Det er ikke så enkelt å skrive vanskelig informasjon på en lett måte. Det må øves på. Men når de får det til, blir det bedre for alle. Lett språk er godt språk, sier Solem i Dyleksi Norge.

Siste utgave

På forsiden nå