Norge

Nå får de sitt minnested

77 mennesker ble drept i terror-angrepet i 2011. Sju år etter kommer Norges første nasjonale minnested.

– Endelig. Det tenker jeg om at vi får et nasjonalt minnested, sier Lisbeth Røyneland til Klar Tale. Hun leder Nasjonal støttegruppe etter terrorangrepene 22. juli 2011.

22. juli 2018 er hun med på minnemarkeringer etter terrorangrepene. Da blir det for første gang avduket et minnested for alle. Det blir ved Høyblokka i Oslo sentrum. Der eksploderte bomben 22. juli 2011.

– Jeg synes at minnested har blitt veldig fint og jeg liker symbolikken, sier hun.

Minnestedet består av tre ulike ting.

– Gulvet er laget av tromlet glass. Det skal symbolisere glasset som lå igjen i gatene etter terroren i Oslo sentrum. Et lindetre skal symbolisere motstandskraft. Fortsatt står trærne utenfor Høyblokka. De sto mot bombens krefter. Det siste elementet er Minneveggen. Der står navnene og alderen til alle som ble drept i terroren, forklarer Røyneland.

Alle navnene skal leses opp under markeringen.

Selv mistet hun sin yngste datter i terroren i 2011. Synne ble drept i angrepet på Utøya.

– Et slikt minnesmerke vil gjøre at vi endelig har et sted vi kan gå. Det er for hele nasjonen. Vi som bor i Oslo har ikke hatt noe sted vi kan minnes våre i disse sju årene. I kommuner rundt omkring i Norge har de hatt mindre minnestatuer, sier hun.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som kommer til markeringen. Røyneland tror også pårørende og overlevende vil komme dit. Arrangementet foregår sammen med AUF. Det er Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon. AUF-leder Mani Hussaini skal også dit, sammen med blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre.

På Utøya blir det også en egen minnemarkering.

– Det blir en markering i bakken på Utøya. Det skal også legges ned krans, sier Røyneland.

I flere år har det vært strid om et nasjonalt minnesmerke ved Utøya. Årsaken var blant annet at naboer reagerte. Mange av dem var med på rednings-aksjonen under terrorangrepet. Nå er det bestemt at det blir et minnesmerke på Utøyakaia på landsiden. Det er foreløpig ikke bestemt hvordan det skal se ut.

Røyneland sier det er viktig å minnes det som skjedde i 2011.

– Det er viktig for å ikke glemme dem som ble drept. Det er også viktig for å ikke glemme de som forårsaket terroren. Det var en høyreekstrem handling både i Oslo og på Utøya. Det var terror mot våre verdier og mot de unge på AUFs sommerleir. Og det er viktig å minnes når vi ser hva som skjer i samfunnet ellers, sier hun.

Selv har hun måttet lære å leve med tapet av datteren.

– Det blir litt lettere, men jeg vil aldri komme over det å miste et barn. Jeg har måttet bygge opp livet mitt på nytt. Jeg har fått en helt annen hverdag, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå