Norge
Bildet viser en soldat fra Marinejeger-kommandoen i Harstad i Troms. Nasjonal sikkerhets-myndighet har publisert et kart som viser hemmelige militære anlegg.

Avslørte hemmelige militærbaser

Nasjonal sikkerhets-myndighet har lagt ut et kart over Forsvarets anlegg. Der var også strengt hemmelige anlegg med.

Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM) har publisert et kart. Det viser Forsvaret sine anlegg. På kartet er også strengt hemmelige anlegg med.

Kartet ble publisert som følge av et oppdrag fra regjeringen. Hensikten var å hjelpe folk som bruker droner til å filme og ta bilder. Det skriver nettstedet Aldrimer.no. Kartet viser hvor det ikke er lov å ta bilder.

Kartet viser hvor forsvarsanlegg ligger. Det viser også baser til forsvars-alliansen Nato. Stedene er markert med nøyaktig posisjon.

Det har fått eksperter til å reagere. Svein Jarle Jacobsen er kommandørkaptein og tidligere sjef for Sjøheimevernet. Han fikk vite om kartet gjennom nettstedet Aldrimer.no. Jacobsen er rystet.

– Det må da gå an å bruke hodet. Hva er det egentlig Nasjonal sikkerhets-myndighet her holder på med? Ved et kjapt søk finner du enkelt hemmelige ting. Dette er en katastrofe når det kommer til operasjons-sikkerheten. Dette er å bekrefte mye av det Russland alt vet om oss. Jeg kan nesten ikke tro at de virkelig har gjort dette, sier han.

Ola Kaldager er tidligere sjef for etterretnings-tjenesten E14. Han mener kartet er en gavepakke til russisk etterretning. Etterretningen jobber blant annet med å samle inn informasjon om andre land.

Andre sier at kartet har vært med på å svekke Norges evne til å forsvare seg.

Statsminister Erna Solberg har ikke villet si mer om saken til nettstedet. Det vil heller ikke Forsvarsdepartementet.

Mona Strøm Arnøy er avdelingsdirektør i NSM. Hun sier at norske myndigheter har et ansvar for å veilede. De skal vise hvor det er ulovlig å filme eller fotografere. Kartet viser bare hvilke områder det er forbudt å bruke droner. Det sier ikke noe om hva slags type anlegg som ligger hvor, ifølge NSM.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå