Norge

– Språket betyr alt for en sykepleier

Studenter går på språk-kafé for å bli bedre i norsk. Men det er ikke nok, mener forsker.

– I starten var jeg en ensom student. Jeg kunne ikke så godt norsk. Jeg følte meg alene, forteller Agnes Danielsen til Klar Tale. Hun er 31 år gammel.

Danielsen kom til Norge fra Kenya for sju år siden. I dag går hun i 3. klasse på sykepleierstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Jeg hadde problemer med å følge med i undervisningen. Det var mange av ordene jeg ikke forstod, forteller Danielsen.

I fjor startet Universitetet i Sørøst-Norge en språk-kafé. Tilbudet er for studenter som skal bli sykepleiere. De har et annet morsmål enn norsk.

Språk-kafén er hver onsdag i Drammen i Buskerud. 20 til 30 studenter er med. De kommer hit for å få hjelp med oppgaver og ord de ikke forstår. Danielsen har vært med siden starten.

– Her møtte jeg andre i min situasjon. Jeg lærte meg mer norsk. Før turte jeg ikke å prate foran klassen. Det tør jeg nå, sier hun.

I dag jobber Danielsen som assistent på språk-kafeen.

– Språket betyr alt når du skal jobbe som sykepleier. Det er gøy å lære andre det jeg kan, sier Danielsen.

Katarzyna Czesak kommer også til språk-kafén. Hun er fra Polen.

Da hun begynte på studiet, syntes hun det var vanskelig å jobbe i grupper.

– Jeg kunne ikke så godt norsk. Jeg følte meg dårligere enn andre studenter. På kafeen lærer jeg mange nye ord. Det gjør det enklere å jobbe i grupper, sier Czesak.

– Vi startet kafeen fordi vi oppdaget at mange av studentene ikke var gode nok i norsk, sier Liv Helene Jensen. Hun er lærer på sykepleierstudiet.

Jensen tror at tilbudet vil gjøre det lettere for studentene å klare studiet.

– Målet er at studentene lærer godt nok norsk til å jobbe som sykepleiere, sier Jensen.

Mari Greek har forsket på sykepleier-studenter med norsk som andrespråk. Hun synes det er positivt med en slik kafé for studenter. Men hun mener at det ikke er nok.

– En språk-kafé er et viktig tilbud for studenter som allerede kan godt norsk. Studenter som kan mindre norsk, må få mer hjelp. Løsningen er at studentene får et ekstra år på studiet, mener forskeren.

Hun sier at studenter på andre studier også sliter med språk.

– Mange studenter på universitetet kan ikke godt nok norsk. Det kan også bli et problem når de begynner å jobbe. På mange arbeidsplasser må du kunne prate med ulike typer mennesker. Da må du kunne språket og skjønne betydningen av alle ord, sier Greek.

Siste utgave

På forsiden nå