Norge
Bilde 1 av 2

Robel fikk fast jobb i Norge

Han var nervøs første dagen på jobb. Nå tjener Robel Semere sine egne penger og lærer seg norsk.

Det er fredag formiddag og travelt. Kunder er sultne på burgere fra McDonald’s. Robel Semere fra Eritrea er på jobb.

– Jeg trives kjempebra, sier Semere til Klar Tale.

Han begynner dagen på kjøkkenet. Der lager han hamburgere. Så kommer en lastebil med varer til restauranten. Semere må ut. Han må hjelpe til med å få varene på kjølelageret.

– Jeg er veldig glad for denne muligheten, sier Semere til Klar Tale. Han jobber på en av kjedens restauranter i Lørenskog i Akershus.

Semere har bodd i Norge i tre år og trives i jobben.

– Det kan bli mye å gjøre. Men jeg synes det er gøy, sier 25-åringen.

I mars fikk han tilbud om en praksisplass hos restauranten. Det er en del av introduksjons-programmet for innvandrere i Norge. Lørenskog kommune og McDonald's samarbeider om å gi innvandrere og flyktninger et sted å jobbe.

I september fikk Semere tilbud om en fast jobb.

– Da jeg var ny, var jeg mer stresset på jobb. Men nå går det mye bedre. Jeg trives med jobben og de som jobber her, sier Semere.
 
Hilde Selsing jobber i Lørenskog kommune. Hun er fagleder i Flyktning- og innvandrer-tjenesten. Hun mener det er viktig å få jobb.

– Med en jobb kan du klare deg selv. Da blir du enklere en del av samfunnet, sier Selsing. 
 
De fleste har vært fornøyde med praksisplassene i kommunen, forteller hun.

– Men noen synes tiden i praksis blir for lang. En del har jobbet mye i hjemlandet. De kan ha en forventning om å få fast jobb raskt. Men det kan ta tid å lære arbeidsoppgavene og bli god nok i språk, sier Seling.

Hvordan kommer du deg inn i det norske samfunnet? Du må gjøre som Robel Semere og jobbe, mener regjeringen. I slutten av oktober la regjeringen fram en plan. De vil sørge for at innvandrere blir bedre integrert. Et av målene er at innvandrere skal lære seg bedre norsk. Jobb og utdanning skal også bli viktigere.

Før var det krav om å ta et visst antall timer i norsk. Nå skal kravet i stedet handle om å lære norsk godt nok.

– Norsk språk er nøkkelen til små og store fellesskap i samfunnet vårt. Derfor stiller vi strengere krav til norskopplæring, sier Jan Tore Sanner. Han er minister for kunnskap og integrering.
 
Semere har gått på skole for å lære norsk.

– Det norske språket er vanskelig. Men jeg skal bli bedre. Mitt neste mål er å bli så flink at jeg kan stå i kassen og ta imot bestillinger, sier Semere.

Siste utgave

På forsiden nå