Norge

Derfor søker tyrkere asyl i Norge

Tyrkere er den største gruppen som har søkt asyl i Norge i år. Det er det en grunn til.

2.708 personer har søkt asyl i Norge i år. Det er i løpet av de første ti månedene. Asylsøkerne kommer fra 97 forskjellige land. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Men øverst på lista over antall asylsøkere er verken Syria eller Eritrea. I år kommer nemlig flest mennesker som søker asyl, fra Tyrkia. 690 tyrkere har søkt asyl i Norge i år.

– Bakgrunnen er at myndighetene prøver å renske ut opposisjonen i landet, sier Jon Ole Martinsen til Klar Tale. Han er seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Årsaken er det som skjedde sommeren 2016. Da forsøkte en gruppe i militæret å ta makten i landet. Dette kalles et militærkupp. Men kuppforsøket var mislykket. President Recep Tayyip Erdogan fikk tilbake kontrollen. Siden har myndighetene vært ute etter å ta folk de mener har ansvaret for forsøket på kupp.

– Tyrkiske myndigheter er særlig ute etter folk som er med i Gülen-nettverket. Eller folk som de mistenker for å være med der, forklarer Martinsen.

Folk i denne gruppen støtter predikanten Fetullah Gülen. Nettverket har folk i mange land i verden. De har hatt mye innflytelse i Tyrkia. Der har flere i nettverket hatt viktige jobber i samfunnet. Gülen-nettverket er en religiøs gruppe som ifølge dem selv er for demokrati. Det skriver nettstedet Store norske leksikon.

Den tyrkiske regjeringen mener Gülen-nettverket er en terror-organisasjon. President Erdogan mener det var Fetullah Gülen som forsøkte å kuppe regjeringen. Men Gülen sier dette ikke stemmer.

Siden kuppforsøket i Tyrkia har 80.000 mennesker blitt fengslet. Mange har måttet slutte i jobbene sine.

– Mange som allerede var i Norge, har søkt beskyttelse her. Det har skjedd etter reaksjoner fra tyrkiske myndigheter. Andre har reist fra Tyrkia og søkt asyl, sier Martinsen.

Folk som mistenkes for å være med i Gülen-nettverket, risikerer å bli satt i fengsel i Tyrkia.

– Da kan de bli utsatt for umenneskelig behandling, sier Martinsen.

UDI har anerkjent at disse menneskene er utsatt i hjemlandet, sier han. De aller fleste tyrkerne har fått lov til å bli så langt i år.

– UDI har gitt beskyttelse i 91 prosent av søknadene. Det gjelder asylsøknader fra tyrkere som er behandlet i år. De ser at det er fare for at de bli forfulgt i Tyrkia, sier Martinsen.

Samtidig vil UDI sjekke sakene til tyrkiske asylsøkere bedre. Det sa UDIs direktør Frode Forfang i sommer.

– UDI har besluttet å vente med behandlingen av disse sakene. Det er for å gjøre nærmere undersøkelser. Vi skal blant annet sjekke hvordan andre land gjør det, sa Forfang, ifølge UDIs nettsider.

Det betyr at tyrkere må vente lenger på å få asylsøknadene sine behandlet, skriver de.

Siste utgave

På forsiden nå