Norge

Nordmenn spiser mindre fisk

Vi spiser mindre fisk enn før. Nå er helsemyndighetene bekymret.

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for 10 år siden. Det viser en rapport fra Helsedirektoratet.

– Denne utviklingen er ikke bra for helsa, sier Linda Granlund. Hun er divisjons-direktør i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken.

Tirsdag la Helsedirektoratet fram en rapport. Der står det at usunn mat og livsstil gir økt sjanse for sykdom og tidlig død.

– Å bytte én eller to kjøtt-middager i uken med fisk, vil gi store effekter for helsa, sier Granlund.

I 2007 spiste en person drøyt 36,5 kilo fisk.

I 2017 spiste en person 29,9 kilo fisk.

Rapporten viser også at folk spiser mindre frukt og grønnsaker enn tidligere.

Færre spiser poteter til middag. Folk spiser også mindre frukt og bær.

– Å spise grønnsaker og frukt er noe av det viktigste du kan gjøre for helsa, sier Granlund.

Rapporten viser også at 15-åringer drikker mindre brus med sukker. De spiser også mindre godteri enn i 2014.

Dette er positivt, mener Helsedirektoratet.

En usunn livsstil kan gi sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Det skriver Helsedirektoratet i rapporten.

Noe som er positivt er at flere kjøper mat som inneholder korn.

– Mat med korn er viktig for å slippe sykdommer, sier Granlund.

Siste utgave

På forsiden nå