Norge

– Dette er dagen hvor det gode har seiret over det onde

Det sa Nadia Murad i sin tale. Mandag fikk hun og Denis Mukwege Nobels fredspris.

For Nadia Murad er dette en spesiell dag. Det er dagen hvor det gode har seiret over det onde. Det sa hun i sin tale i Oslo rådhus. Mandag fikk hun Nobels fredspris sammen med Denis Mukwege.

– Dette er dagen hvor menneskeheten har vunnet over terrorismen. Dagen hvor barn og kvinner som har vært offer for forfølgelse, har seiret. De har vunnet over gjerningsmennene for disse forbrytelsene, sa hun.

Murad håpet at dagen i dag markerer starten på en ny tid.

– I dag er det en spesiell dag for alle irakere. Ikke bare fordi jeg er den første iraker som vinner Nobels fredspris. Dette er også dagen hvor vi feirer at Irak er fri fra terror-organisasjonen IS, sa hun.

Murad hører til yezidi-folket i Irak. Terror-gruppa IS angrep dem og drepte mange. Murad mistet begge foreldrene og seks av ni brødre. Hun og de to søstrene ble tatt til fange. Murad ble holdt som sexslave til hun klarte å rømme. Siden har hun snakket om det som skjedde med yezidiene og henne selv.

Fødselslegen Denis Mukwege hjelper kvinner som har store skader etter voldtekt.

– Denne prisen er til alle ofre for seksuell vold rundt om i verden, sa Mukwege i sin tale.

Han sa han tok imot prisen på vegne av folket i Kongo.

– Det er med ydmykhet jeg står foran dere i dag. Jeg vil gi en stemme til ofrene for seksuell vold i krig og mine landsmenns håp, sa han.

Han sa at hundretusener av kvinner har blitt voldtatt i konflikter med våpen i landet hans. Over 4 millioner mennesker har måttet flykte. Og 6 millioner mennesker er drept som følge av dette i Kongo.

– Forestill dere at like mange mennesker som alle i Danmark hadde blitt drept, sa han.

Mukwege snakket også om ting vi forbruker. Det har også en sammenheng med hans hjemland.

– Vi er alle glade i fine biler, smykker og moderne, teknologiske ting. Jeg har selv en smarttelefon. Disse tingene inneholder mineraler som finnes i vårt land. Ofte er det barn som jobber med å hente ut mineralene. Det skjer under umenneskelige forhold. De er ofre for trusler og seksuell vold, sa han.

Han sa at forbrukerne må stille krav. Vi må kreve at produktene lages uten at menneske-verdet brytes.

– Alle i verden må si ifra. Dere må gå sammen med oss for å få slutt på denne lidelsen. Den er skam for vår felles menneskehet, sa han.

Siste utgave

På forsiden nå