Norge

Vær forsiktig med fyrverkeriet!

Hvert år blir folk skadet av fyrverkeri på nyttårsaften. Dette må du gjøre for å unngå ulykker.

Mange gleder seg til å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften. Fargene fra fyrverkeriet lyser opp den mørke himmelen. Men for noen kan moro bli til alvor. Hvert år skjer det ulykker med fyrverkeri. Gnistene fra fyrverkeriet kan starte en brann. Noen får også brannskader på kroppen eller på øynene.

De siste 14 årene har 230 personer blitt skadet av fyrverkeri i Norge. I fjor ble ni personer skadd. Det skriver kanalen NRK.

– Ulykker der folk får skader på øynene er det vanligste, sier Tore Bjareng til Klar Tale. Han jobber i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR).

I dag er det bare lov med bakke-fyrverkeri i Norge. Fyrverkeriet ligger inne i bokser som står på bakken. Tidligere var det også lov med raketter med fyrverkeri. Da var det enda flere ulykker enn i dag. Men i 2008 ble det forbudt med raketter.

– Bakke-fyrverkeri kan også være farlig. Det er derfor viktig å lese innholdsfortegnelse til fyrverkeriet nøye. Du bør også stå langt unna bakke-fyrverkeriet når det smeller, sier Bjareng.

Han ber folk bruke beskyttelses-briller.

– Da unngår du skader på øynene. Den som skal tenne på fyrverkeri må ha briller. Det må også dem som skal være i nærheten av fyrverkeri, sier Bjareng.

Han anbefaler at du bruker tennstav for å tenne på fyrverkeri.

– Da kommer du på avstand fra boksen med fyrverkeri. Det er tryggere enn å bruke lighter eller fyrstikker, sier Bjareng.

I Norge må du være 18 år gammel for å bruke fyrverkeri. Det er også 16 års aldersgrense på stjerneskudd.

– Når du tenner på et stjerneskudd er det glødende metall som brenner. Det er flere tusen grader varmt. Skjer det en ulykke, kan det gi alvorlige brannskader, sier Bjareng.

På nyttårsaften drikker mange alkohol.

– Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Den som skal sende opp fyrverkeriet må være edru. Folk som skal på fest bør avtale hvem som sender opp fyrverkeriet tidlig på kvelden, foreslår Bjareng.

Han forteller at nyttårsaften kan være en travel kveld for brannvesenet.

– Været har mye å si. Er det tørt og mye vind kan fyrverkerier lettere starte en brann. Da blir det mer å gjøre. Er det vått og lite vind blir det mindre å gjøre, sier Bjareng.

Huskeliste: 

• Les bruksanvisningen nøye før du tenner på fyrverkeriet.
• Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
• Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
• Bruk tennestav.
• Sitt på huk når du tenner fyrverkeriet. Bruk strak arm. Gå langt unna fyrverkeriet når det er tent.
• Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent.
• Hvis fyrverkeriet ikke vil tenne første gang, må du ikke tenne det på nytt. 
• Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
• Det er den som bruker fyrverkeriet som har ansvaret om noe går galt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå