Norge

– Det blir dyrere med flere barn

Statsministeren ba nordmenn få flere barn. Men en forsker sier at flere barn bare blir dyrere for Norge.

Forsker Erling Holmøy sier det blir dyrere for staten Norge om vi får flere barn. Forskningen hans støtter ikke statsminister Erna Solbergs ønske.

Hun ba i sin nyttårstale nordmenn å få flere barn.

– Hvis vi ikke fikser mangelen på barn. Da blir det for få som jobber med omsorg av eldre. Det blir også vanskelig å betale for ordningene våre med velferd, sa Solberg i talen sin.

Det er Holmøy uenig i, skriver avisa Dagens Næringsliv. Forskeren jobber ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Holmøy sier at det koster å få flere barn. Flere barn er flere som skal forsørges. Staten bruker Oljefondet til å betale for mye av ordningene og velferden i Norge. Men da må pengene deles på flere. Dessuten er nordmenn en utgift for staten generelt.

– Når folk dør, etterlater de seg skatt de ikke har betalt. Det vi henter ut fra oljefondet etter reglene som gjelder, er ikke like mye. Flere fødsler vil ikke gjøre det lettere å betale for vår velferd på sikt, sier Holmøy.

Han holder på en rapport for SSB. Den har regjeringen bestilt gjennom Barne- og likestillingsdepartementet. Rapporten er ikke klar. Men Holmøy sier den viser at Solbergs plan kanskje ikke fungerer som hun ønsker.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå